Útulok pre opustené zvieratá sa už bude sťahovať

13.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Útulok pre opustené zvieratá na Poliankach by sa mal konečne sťahovať do novovybudovaných priestorov povyše súčasného útulku. Ako uviedla vedúca útulku Edita Gardoňová, koncom septembra by mali predčasne skolaudovať nové priestory s kapacitou okolo 150 zvierat.

V súčasnosti by už mali byť kompletne hotové vnútorné priestory útulku a tiež značná časť vonkajších kotercov. Podľa Gardoňovej sa v novej budove vybudovala karanténna časť pre novoprijaté zvieratá, ktoré tu v prípade nutnosti môžu stráviť až šesť dní. Zriadená je aj izolačka, operačná miestnosť a ambulancia, kde budú pracovníci útulku poskytovať novým zvieratkám základnú veterinárnu starostlivosť, operovať zlomeniny a bojovať o záchranu ich života.

Operačná miestnosť by mala byť rozdelená na dve časti, v jednej z nich sa bude nachádzať pooperačná miestnosť s vyhrievanou podlahou. Pri ľahších zraneniach by tu mali zvieratá zostávať minimálne dva týždne, v prípade ťažších úrazov či komplikovaných zlomenín môžu zvieratá v tejto karanténe pobudnúť aj šesť týždňov.

Výraznou zmenou prešli aj vnútorné koterce, na ktorých už nebude mrežový systém, ale špeciálne matné sklo. Takéto riešenie má zabrániť vzájomnému napádaniu medzi zvieratami, mreže za sklo však vymenili aj z hygienického hľadiska pre lepšie udržiavanie čistoty v kotercoch. Vo vnútornej časti útulku by nemala chýbať ani denná miestnosť pre pracovníkov zariadenia, dispečing, miestnosť pre verejnosť a skladové priestory.

Ako ďalej Gardoňová uviedla, súčasná situácia v útulku je stále značne kritická. Napriek tomu, že starý útulok je zriadený len pre 60 zvierat, pracovníci sa dnes starajú o približne 137 psov a 47 mačiek. "Mali sme silné leto, situácia však pretrváva aj naďalej. Počet zvierat nám nijako výrazne neklesol, príjem máme každý deň," povedala Gardoňová. Najčastejšie pritom do útulku privážajú zabehnuté a túlavé zvieratá, značnú časť pritom tvoria aj mláďatá chorých mačiek. "Sú často v zlom stave, dehydrované a podvyživené, preto im musíme podávať aj antibiotiká," spresnila Gardoňová.

Skomplikovať situáciu už v aj tak preplnenom útulku môžu aj týrané zvieratá. "Minulý rok sme sa stretli s jednou paňou, ktorá v dvojizbovom byte chovala 40 mačiek, všetky boli pritom ešte aj choré. Mimo Bratislavy sme zasa zaznamenali prípad, kedy majiteľ choval 33 krížených dobermanov, približne polovicu z nich doma a zvyšok na dvore. Našťastie, tento rok sme sa s podobnými prípadmi ešte nestretli," konštatovala Gardoňová.

Útulok by podľa nej v súčasnosti potreboval pomôcť pri doplnení míňajúcich sa zásob krmiva. "Potrebovali by sme predovšetkým konzervy pre mačky či granulky, budeme však vďační za akékoľvek krmivo pre naše zvieratá," povedala Gardoňová. Privítali by aj staré deky, handry, koberce či vyradené oblečenie, ktorým by mohli vystielať koterce. Dodala, že pomoc sa im určite zíde aj pri venčení zvierat, počas školského roka totiž počet záujemcov vždy o niečo klesne.

(sita)

Páčil sa vám článok?