Čistota v meste by mala byť samozrejmá

7.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Chcem sa vrátiť k téme, ktorá sa týka odpadkov a smetných košov. Veľká časť ľudí sa nevie správať a odhadzuje odpadky (najmä cigaretové ohorky) na zem, hoci má smetný kôš doslova na dosah ruky.

A kvôli takýmto ignorantom to potom vyzerá všade ako v putike piatej cenovej... Je to síce smutné, nič s tým, bohužiaľ, nenarobíme, jedine že by mestská polícia dávala pokuty za znečisťovanie ako v niektorých ázijských mestách.

To, čo mi ako obyvateľovi mesta naozaj prekáža je, že v našom, síce malom, ale peknom centre mesta, to občas vyzerá ako na smetisku. Často sa prechádzam po vynovenom historickom centre a som rád, že čoraz viac turistov objavuje, že „krásavica na Dunaji“ má čo ponúknuť.

Festival Kultúrne leto je určite výborný nápad a prináša do ulíc atmosféru skutočného veľkomesta. Bohužiaľ, vysokú kultúrnu hodnotu úplne kazí nekultúrne prostredie v podobe preplnených smetných košov, do ktorých sa márne snažia návštevníci umiestniť svoj príspevok na „vrchol pyramídy“.

Viackrát sa už písalo, že smetných košov je v centre dostatok. Ak to niekto vyráta nejakým záhadným spôsobom, napríklad počet kusov na metre štvorcové, alebo na jedného obyvateľa, je možné, že sa ich počet javí ako dostatočný. Ale pýtam sa: načo je takýto umelý výsledok? Stačia predsa dve oči a sedliacky rozum. Košov je málo a tie čo sú, absolútne nezvládajú nával hlavne počas rôznych kultúrnych podujatí, ktorých je v lete dosť.

Možnosti sú, samozrejme, dve: buď umiestniť na frekventované miesta, ktorých zasa nie je tak veľa, dvojnásobok košov, alebo tie, čo tam sú, dvojnásobne častejšie vyprázdňovať. Nemyslím, že by to mal byť až taký veľký problém. Vizitku mesta predsa tvoria hlavne služby, ktoré ponúka tak svojim obyvateľom, ako aj turistom. Čistota je niečo, čo si všimne každý - resp. čistotu si nevšimnete, tá by mala byť samozrejmá. Každému však rozhodne udrie do očí jej opak.

Peter Pospecha, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?