Mesto zvažuje možnosti opravy hradieb

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že za posledné roky sa pri obnove historického jadra mesta urobilo veľa, mestské hradby, ktoré sa začínajú pri Dóme sv. Martina, sú už roky zatvorené a nie sú prístupné verejnosti.

Momentálny stav hradieb mnohých Bratislavčanov poburuje. Patrí medzi nich aj náš čitateľ Branislav Chrenka. „Pritom ide o jedinečne zachovaný kus hradieb, aký býva v každom normálnom meste hrdou pamiatkou a atrakciou nielen pre turistov,” napísal nám. „Prečo zhrdzavené brány neotvoriť, hradby neskultúrniť a nepozvať do ich útrob napríklad pouličných umelcov a predavačov suvenírov? Bratislava by tak získala pútavú atrakciu a zahraniční turisti by nemuseli krútiť hlavami, čo sa v európskej metropole môže (ne)diať. Veď hradby pamätajú aj lepšie časy. Je problémom statika? Alebo aj ich otvorenie môže naraziť na nedostatok peňazí?“

O tom, že otvorenie zachovaného úseku hradieb by zvýšilo atraktivitu historického jadra mesta z hľadiska cestovného ruchu, niet pochýb. Podľa našich zistení sú mestské hradby zatvorené pre zlý technický stav - rozpadáva sa koruna muriva, a preto je pohyb v ich blízkom okolí nebezpečný.

„Hlavné mesto uvažuje o ich sprístupnení, ale vzhľadom na fakt, že sa projekt obnovy nedostal do prioritných úloh tohto volebného obdobia, nie je zatiaľ zabezpečené financovanie revitalizácie,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. „Mestský investor pamiatkovej obnovy - Paming však pripravuje prieskum pri pamiatkovo chránenej veži, ktorý by mal ukázať, v akom stave je murivo a aké sú možnosti jeho revitalizácie. Prieskum sa pripravuje v tomto roku a bude ho financovať Paming zo svojich vlastných zdrojov. Na základe výsledkov prieskumu a po konzultáciách s pamiatkarmi bude zrejmé, ako sa dá oprava muriva uskutočniť a aké budú na ňu finančné nároky.“

Ako dodala, mesto má záujem spolupracovať s privátnym sektorom, ktorému by následne ponúklo využitie tohto objektu na vlastný podnikateľský zámer s tým, že by záujemca uskutočnil spomenutú revitalizáciu. Nič konkrétne však zatiaľ nebolo dohodnuté.

Juraj Handzo

Namiesto uvažovania by samospráva mesta mala torzo niekdajšieho opevnenia čo najskôr sprístupniť.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?