Rekonštrukcia Apponyiho paláca úspešne finišuje

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obnova Apponyiho paláca opäť výrazne pokročila - v horných podlažiach, v ktorých bude vystavený dobový nábytok, sa v týchto dňoch už vykonávajú finálové práce. Časť priestorov by mala byť pripravená na užívania ešte v tomto roku.

Ako nám povedal riaditeľ mestskej organizácie Paming Cyril Vaňo, v súčasnosti sa vykonávajú práce v troch úrovniach. V niektorých častiach komplexu sa robia ešte len hrubé stavebné práce, v iných sa dokončujú a v niektorých výstavných miestnostiach sa už pracuje na dokončení interiérov.

„V podstatnej časti paláca - konkrétne asi v 80 percentách miestností, ktoré využíval mestský archív a regionálna knižnica - bude vystavený dobový nábytok, teda budú vybavené v podobnom štýle, ako keď tam býval gróf Apponyi s rodinou,“ povedal nám C. Vaňo. Podľa jeho slov bude dobový nábytok v miestnostiach na prvom a na druhom poschodí, kde sa už robia finálne práce - kladú sa parkety, dokončujú sa drevené obklady, v niektorých miestnostiach sú zrekonštruované výmaľby objavené počas obnovy. Na steny sa dávajú látkové tapety, osadené sú už dva krby a pripravuje sa osadenie keramických pecí, ktoré museli byť počas rekonštrukcie vynesené von, aby sa nepoškodili.

Jednou z najnáročnejších operácií celej obnovy bolo zabudovanie klimatizačnej jednotky na strechu. „Bolo problémom ju tam dostať, uvažovali sme o použití vrtuľníka, ale to by bolo finančne extrémne náročné, a tak sme nakoniec použili žeriav so špeciálnym dlhým výložníkom,“ povedal nám C. Vaňo.

Dokončenie prác už nadobúda reálne kontúry aj napriek počiatočnému zdržaniu, zapríčinenému zdĺhavosťou sťahovania mestského archívu a regionálnej knižnice. „Je predpoklad, že podstatná časť paláca bude pripravená na užívanie do konca tohto roka,“ konštatoval C. Vaňo.

Rekonštrukcia komplexu Apponyiho paláca si  vyžiada náklady takmer štvrť miliardy korún. Jej cieľom je v maximálnej miere sprístupniť priestory verejnosti a vytvoriť z tých, ktoré doteraz neboli využívané, nové miesta na kultúrno-spoločenské podujatia a nové reprezentačné priestory slúžiace pre potreby mesta. Palác začali rekonštruovať v roku 2005. Po dokončení komplexnej obnovy sa  táto na pamiatky bohatá stavba stane výkladnou skriňou Bratislavy, ktorá bude vzbudzovať záujem nielen návštevníkov zo Slovenska, ale aj zahraničných turistov. Aj počas rekonštrukcie sú priestory Apponyiho paláca čiastočne prístupné pre verejnosť.

Juraj Handzo
Páčil sa vám článok?