Výsadbu zelene vedenie mesta nekontroluje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát nekontroluje, či investori skutočne zasadili zeleň, ktorou im mesto podmienilo získanie územného stanoviska na výstavbu. Uviedol to riaditeľ II. sekcie bratislavského magistrátu pre územné programy mesta Ivan Macko.

Toto konštatovanie odznelo na verejnej diskusii Bratislava nahlas!, ktorú zorganizovalo Voľné združenie bratislavských ochranárskych a občianskych združení. „Pravidelný odpočet našich záväzných stanovísk nerobíme, nekontrolujeme, či investor zeleň naozaj vysadil,“ povedal Macko. Ako dodal, povinnú výsadbu zelene by skontrolovali iba na základe konkrétnej sťažnosti alebo upozornení od občanov. Reagoval tak na otázky občanov v diskusii po tom, ako vedúci ateliéru environmentalistiky územného plánovania magistrátu Stanislav Tokoš uviedol, že sa im do územného stanoviska podarí dostať v priemere 20 percent zelene, ktorá by podľa normy v okolí stavby skutočne mala byť. „Ostatnú plochu zväčša investor využije na parkovacie miesta, ktorých počet tiež určuje norma,“ dodal.

Podľa predsedníčky Mestského výboru Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v Bratislave (MV SZOPK) Kataríny Šimončičovej by sa mali normy na zeleň i na parkoviská rešpektovať rovnako a pri vydávaní záväzných stanovísk hľadať rozumný kompromis. S. Tokoš však tvrdí, že nevie dosiahnuť, aby sa množstvo zelene určených normou dodržalo na úkor parkovacích miest. „Parkoviská majú totiž normy, ktoré sú normatívam zelene nadradené,“ spresnil I. Macko.

S. Tokoš uviedol, že aj napriek tomu má Bratislava porovnateľné množstvo zelene na obyvateľa napríklad s Viedňou, argumentoval však s číslami spred piatich rokov. Šimončičová skonštatovala, že odvtedy bol MV SZOPK účastníkom viacerých stavebných konaní, pri ktorých v priemere ročne padlo vyše 2000 stromov.

S investormi novej výstavby by už mala uzatvárať dohody mestská záhradníčka Anna Galčíková, ktorá je vo svojej funkcii od marca tohto roku. Mala by tiež kontrolovať, či dohodnutú zeleň skutočne zasadili.

Páčil sa vám článok?