Na Pisztoryho paláci začnú so zabezpečením arkiera

22.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Pisztoryho paláci na Štefánikovej ulici by ešte tento rok mali začať so sanačnými prácami na arkieri. Uviedla to hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová. Stav arkiera, ktorý je obrátený do dvora, je totiž havarijný.

V minulosti bol totiž do jeho otvorených častí vsadený sklobetón. V dôsledku toho začať objekt sadať a na stenách sa objavili praskliny. Na zabezpečovacie práce na arkieri sa použije 1,8 milióna korún, ktoré miestni poslanci vyčlenili na investičné práce v paláci.

Najprv je však potrebný projekt statického zabezpečenia a projektová dokumentácia, zdôraznila Kopřivová. Komplexný projekt revitalizácie Pisztoryho paláca by mal byť predložený na októbrové rokovanie miestneho zastupiteľstva. Až potom by mali byť známe celkové náklady na rekonštrukciu. Zámerom mestskej časti je, aby zrekonštruovaný objekt slúžil kultúrnym účelom.

Mestská časť zároveň vyzvala nemocnicu ministerstva vnútra, aby vykurovanie svojho objektu, ktorý bol zásobovaný teplom z Pisztoryho paláca, zabezpečila vo vlastnej réžii. Nemocnica to akceptovala, plánuje sa napojiť na vlastnú, už zrekonštruovanú kotolňu. Mestská časť už má vypracovaný posudok na efektívnejšie vykurovanie paláca, doterajšie temperovanie ju stálo 500 000 korún ročne. Zmluva doterajšiemu dodávateľovi tepla, ktorá ho oprávňovala na využívanie technologických zariadení v objekte, už vypršala. Zmluva o prenájme priestorov kotolne v suteréne paláca vyprší tento mesiac, informovala Kopřivová.

(sita)
Páčil sa vám článok?