V Rusovciach večer padli tri urastené gaštany

14.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ako nás upozornil Ján Vanovčan z Rusoviec, v pondelok 13. augusta okolo 18.00 h na stavbe malopodlažných domov na Novej farme spílila skupina robotníkov motorovými pílami a za pomoci bagra 3 vzrastlé stromy. Stalo sa tak v zadnej časti gaštanovej aleje na ulici Pri gaštanovej aleji. Iba zásah ľudí z okolia zamedzil vo výrube ďalších dvoch stromov.

„Robotníci povedali, že iba plnia príkazy ich šéfa. Ten cez mobil zdôvodnil výrub stromov tým, že majiteľ povedal, že na jeho pozemku žiadne stromy nebudú,“ popisuje situáciu J. Vanovčan. Keď Rusovčania kontaktovali jedného z miestnych poslancov, robotníci sa stiahli a z druhej strany staveniska sledovali ďalekohľadom, čo sa deje.

J. Vanovčan o výrube okamžite informoval starostu mestskej časti Rusovce Dušana Antoša. Upozornil ho, že podľa Urbanistickej štúdie malopodlažnej výstavby Pieskový hon - Nová farma sa hovorí, že „hodnotná stromová vegetácia... aleja pagaštanov...návrhom nie je dotknutá, je v plnej miere rešpektovaná“. Pred začatím prác na projekte má byť podľa štúdie vykonaný dendrologický prieskum. Výrub stromov sa predpokladá iba z dôvodu výstavby nových obslužných komunikácií, nie z dôvodu výstavby domov.

„Miestne zastupiteľstvo schválilo urbanistickú štúdiu, avšak nenašiel som žiadne uznesenie, ktoré by schvaľovalo dendrologickú štúdiu, či výrub stromov. Napriek tomu došlo ku kompletnému výrubu všetkých drevín na danom území a dnes k výrubu stromov v aleji, ktoré určite nemohli byť prekážkou ani pre obslužné komunikácie, keďže štúdia žiadne príjazdové komunikácie v danej časti ulice Pri gaštanovej aleji neplánuje,“ konštatuje J. Vanovčan.

Preto žiada starostu Antoša o okamžitý zásah, aby v priestore Novej farmy nedochádzalo k nevratným zmenám, kým nebude urbanistická štúdia prepracovaná tak, ako sa uzniesla stavebno-bytová komisia miestneho zastupiteľstva mestskej časti Rusovce 21.júna 2007, a kým nebude vypracovaný dendrologický prieskum.

„Vaše otáľanie by totiž mohlo spôsobiť, že žiaden prieskum sa už nebude dať vykonať - keďže v danej oblasti už nebude ani jeden strom,“ apeluje na starostu J. Vanovčan.

(banoviny)
FOTO - Ján Vanovčan

Páčil sa vám článok?