Kto zariadi, aby ľudia nechodili do lesa autami?

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Už ani v lese človek nemá pokoj od áut a smradu z výfuku. Chodím pravidelne cez les hore Knižkovou dolinou smerom na Malú a Veľkú Baňu. Cesta vedie okolo kúpaliska a potom Alpinky, kde sa dá občerstviť a tiež zaparkovať, je tam dosť veľké parkovisko.

Píšem to preto, lebo asi 5 minút od Alpinky pešou chôdzou je čistinka s ohniskom, kde sa dá opekať a posedieť si už v lone lesa, a ďalej už by sa malo chodiť len peši - je tam zakázaný vjazd všetkých motorových vozidiel. Lenže vždy sa nájdu vodiči, ktorí na tento zákaz srdečne kašlú. Ešte sa nestalo, že by som v lese nestretla žiadne auto!!! A to tade chodím pravidelne...

Asi pred 2 mesiacmi sme aj s manželom tadiaľ išli a predišlo nás auto. Vodič sa nás pýtal, ako sa dostane na Biely kríž. Povedala som mu, že tam je zakázaný vjazd a jeho zaujímalo, či tam sú nejaké kontroly. Bodaj by boli, pretože zakaždým ma v lese obchádza nejaké auto, ale v živote som tam policajtov, ktorí by dodržiavanie tohto zákazu aj kontrolovali, nevidela. Značku nejaký dobrák vylomil, ale na ceste je to napísané sloními písmenami!!! Pradvaže, spomínaný vodič pokračoval v ceste, ale jeho číslo som si nezapamätala. Zato som si zapamätala číslo auta, ktoré som stretla v sobotu 7. 7. 2007 už keď som sa vracala z lesa k Alpinke - bola som od nej tak na 8 - 10 minút pešej chôdze, teda dosť ďaleko od miesta, od ktorého už je vjazd zakázaný, a bolo cca 17.45 večer. Osobné auto ŠPZ BA 794 MR už v lone prírody sa hrnulo pekne hore cestičkou.

Chápala by som, ak rodina chce vyviezť nevládnu babku alebo invalidného človeka von na luft... nemám však pochopenie pre leňochov, ktorým sa nechce ísť peši a musia smradiť ešte aj v lese... nechápem skupinu zdravých mladíkov, ktorí sa musia vyviezť do lesa autom, asi by im nohy odpadli, keby zaparkovali pri Alpinke a pokračovali peši.

Tiež som videla, ako prišlo auto, vyhodilo do lesa vrecia s odpadkami a ufujazdilo preč... lenže to bolo v takej vzdialenosti, že som nedovidela na ŠPZ... aj takíto „čuníci“ žijú medzi nami.

V zime 2005/2006 na túto cestičku padli kmene stromov, ktoré nevydržali víchricu... ja som mala „preliezačky” a vodiči zátarasy. Pravdu povediac, tešila som sa tomu. Keď to potom niekto odpratal, autá tade začali chodiť zas... Ocenila by som aj v tejto lokalite častejšie kontroly. Keď môžeme my dodržiavať predpisy (len nech by sme skúsili tak neurobiť!), ani iným by to nemalo robiť problémy.

J. Kostolanská, Petržalka
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?