Čunovské jazerá budú vyňaté z ochranného pásma

24.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Krajský úrad životného prostredia v Bratislave už rozhodol o budúcnosti Čunovských jazier a vyňal ich z ochranného pásma II. stupňa. Zmena ochranného pásma a vyňatie jazier neznamená, že kúpanie tu bude povolené.

Ako uviedla Eva Gogolová z odboru Štátnej vodnej správy, rozhodnutie Krajského úradu životného prostredia už bolo zaslané všetkým dotknutým osobám v danom konaní. Ak sa voči nemu nikto z účastníkov neodvolá, rozhodnutie by malo nadobudnúť právoplatnosť koncom júla alebo začiatkom augusta. "Z hľadiska ochrany vodného zdroja nebude kúpanie v jazerách zakázané," povedala Gogolová.

Podľa Gogolovej by z hľadiska ochrany verejného zdravia nemali byť prekážky v súvislosti s využitím územia na rekreačné účely. Zároveň však upozorňuje, že na území je vyhlásená prírodná rezervácia Ostrovné lúčky, a preto podlieha prípadné vyhradenie miesta na rekreáciu vyjadreniu štátnej ochrany prírody a krajiny Krajského úradu životného prostredia v Bratislave.

Začlenenie Čunovských jazier do pásma ochrany súviselo so spodnými prúdmi podzemných vôd, ktorých trasu a smer zmenila výstavba vodného diela Gabčíkovo. Pôvodné pásmo hygienickej ochrany bolo vytýčené pred vybudovaním vodného diela. Po jeho napustení sa zmenil tok prúdenia podzemnej vody v podloží, ohrozený tak bol podzemný zdroj Rusovce - Ostrovné lúčky - Mokraď, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1982. V súčasnosti už nie sú ohrozené podzemné zdroje pitnej vody, ktorou Bratislavská vodárenská spoločnosť zásobuje časť Bratislavy.

Ochranné pásmo I. stupňa určené rozhodnutím vydaným Národným výborom hlavného mesta SSR Bratislavy, odborom poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva z 25. februára 1988 zostáva v platnosti.

(sita)

Páčil sa vám článok?