Horúčavy priniesli do Bratislavy aj supa bieleho

20.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Horúce počasie prinieslo vo štvrtok ornitológom v Bratislave nevšedný zážitok v podobe supa bieleho. Spozorovali ho pri Devínskej Novej Vsi. Informoval o tom Michal Noga z Ochrany dravcov na Slovensku.

"Supy sa na Slovensku za posledných dvadsať rokov vyskytli asi 12-krát, pravdepodobne sú však u nás častejšími hosťami. Pretože krúžia vo veľkých výškach, možno len unikajú pozornosti," uviedol člen Ochrany dravcov Jozef Izakovič. "Najbližšie hniezdisko tohto druhu sa nachádza v Chorvátsku, na ostrove Cres, kde supy hniezdia na morských útesoch," vysvetlil. Časť nehniezdiacich a mladých vtákov sa vyskytuje aj v rakúskych Alpách.

Tento dravec, ktorého rozpätie krídel meria až 280 cm, sa na Slovensku objavuje veľmi zriedka, a to najmä v letnom a jesennom období. Práve horúci a prehriaty vzduch mu umožňuje vykrúžiť do výšok a prekonávať veľké vzdialenosti.

Supy bielohlavé sú spoločenské vtáky, ktoré sa živia telami uhynutých zvierat. Pre naše druhy zvierat však nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, naopak, sami sa môžu stať obeťou nelegálneho odstrelu alebo im hrozí usmrtenie na elektrickom vedení.

Okrem supa bielohlavého sa na Slovensku v minulosti vyskytol i sup tmavohnedý a zdochlinár biely, išlo však o ojedinelé pozorovania.

(tasr)

Páčil sa vám článok?