Na jazerách v Čunove asi zanikne zákaz kúpania

11.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

O vyňatí Čunovských jazier z ochranného pásma II. stupňa a o aktualizácii pásma ochrany tohto prostredia by mal Krajský úrad životného prostredia (KÚŽP) v Bratislave rozhodnúť do desiatich dní.

Ako uviedla Eva Gogolová z odboru Štátnej vodnej správy KÚŽP, v  rozhodovacom konaní neboli podané žiadne pripomienky či námietky. Posledné potrebné podklady poskytla úradu Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) začiatkom tohto týždňa. Súhlasné záväzné stanovisko už vydal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Ak sa nikto proti výsledku konania KÚŽP neodvolá, nadobudne rozhodnutie právoplatnosť do 15 dní a jazerá budú z pásma ochrany vyňaté ešte toto leto. „Vyňatím Čunovských jazier z ochranného pásma sa kúpanie v nich nepovoľuje, len nie je zakázané,“ spresnila  E. Gogolová. Zároveň vyvrátila medializované informácie, že jazerá by mali byť vyňaté z I. pásma ochrany. „Ochranné pásmo I. stupňa bolo určené v roku 1999 a stále platí. Ochranné pásmo I. stupňa je oplotené,“ zdôraznila E. Gogolová.

Ako ďalej uviedla, nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia sa celé konanie ukončí. Podľa nej by z hľadiska ochrany verejného zdravia nemali byť prekážky v súvislosti s využitím územia na rekreačné účely. Zároveň však upozorňuje, že na území je vyhlásená prírodná rezervácia Ostrovné lúčky, a preto podlieha prípadné vyhradenie miesta na rekreáciu vyjadreniu štátnej ochrany prírody a krajiny KÚŽP v Bratislave.

Podľa starostky Čunova Gabriely Ferenčákovej, by jazerám pomohlo aj rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu o reštitúcii. Konanie sa pritom začalo už v roku 2004. „Jazerá sú teraz síce v našom katastrálnom území, ale nie na liste vlastníctva. V súčasnosti ich má Podielnické družstvo Dunaj, reštitúciou by však získali súkromných majiteľov a niečo by sme následne v tomto smere mohli robiť,“ povedala Ferenčáková.

Mestská časť už zaznamenala záujemcov o prevádzkovanie občerstvení v okolí jazier, povolenie však podľa zákona vydať nemohla. „Čunovo však má záujem starať sa o jazerá,“ dodala  G. Ferenčáková.

(sita)

Páčil sa vám článok?