Polovicu tohtoročného vína vypila búrka

15.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Búrka s krupobitím, ktorá postihla druhú júnovú nedeľu bratislavskú vinársku pýchu, Raču, nezaplavila len na pol hodiny cestu, jej dôsledky budú citeľné túto jeseň, ale aj o rok.

Vyplýva to z informácií, ktoré nám o dopade smršte a vyčíňania vetra povedali zástupcovia najväčších račianskych producentov vín. Eduard Brychta, predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku, hovorí, že ľadovec poškodil najviac vinice na hornom konci, teda medzi Stupavskou a Peknou cestou. Úroda bola miestami zničená až na sedemdesiat percent.

„Ešte jedna búrka a sme na nule,“ hovorí a dodáva, že vinič si vyžiada neplánovanú prácu a neplánované investície, pretože bude treba ošetriť rany na rastlinách, masívne aplikovať postreky, aby sa zo zelenej hmoty na zemi nešírili choroby, hniloby a plesne. „Smerom k Juru nebolo takmer nič,“ pokračuje E. Brychta, „mám rovno nad dedinou frankovku a len sem-tam dajaká bobuľa. Ale nad Tramínom mám rizling a tam mi bolo do plaču.“

Trochu viac nádeje vyjadruje agronóm Družstva Vinohrady Ľudovít Fukna. Bol na najhoršom mieste práve počas búrky a bezprostredné škody odhaduje na 60 percent. „Najhoršie to bolo tam, skade fúkal vietor,“ upresňuje a optimisticky dodáva, že je ešte čas, aby poškodené konce viniča nekrotizovali a tak sa rastliny aj samé bránili proti chorobám. Podmienkou však je dlhší čas sucha.

Najviac škôd v Račí utrpela spoločnosť Vila Vino Rača. Jej podpredseda Anton Čavojský informoval, že hroznú ranu dostalo osem hektárov mladého viniča, najmladšie porasty, ktoré nabehli do rodivosti. Lokálne boli porasty poničené až na osemdesiat percent, poškodené bolo aj drevo pre budúci rok. Škodu spoločnosti zvyšujú straty na ríbezliach, ktoré boli práve pred zberom - ľad zožral štyridsať percent ich úrody.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?