Tak ako kostol obnovu si zaslúži aj škola

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dobrý deň, už dávnejšie som si všimol, že renovujú krásny secesný Modrý kostolík v Starom Meste. Je to veľmi vzácna pamiatka, ktorú si všimli aj v Európskej únii. No veľmi ma mrzí, že, ako to už na Slovensku býva, projekt obnovy nie je dotiahnutý do konca.

Mám na mysli nádhernú budovu Gymnázia na Grösslingovej ulici. Nedávno som si ju niekoľkokrát obzrel. Vyštudoval som estetiku, takže sa zaujímam o historickú architektúru. Môžem povedať, že táto budova sa približuje svojou krásou a hodnotou kostolíku, ktorý stojí v jej bezprostrednej blízkosti. Secesné oplotenie, kvetinové ozdoby a ornamenty na stenách, strecha, tvary okien, portály, interiér sú skvostom „modrej“ svetskej secesnej architektúry práve takým ako kostolík. Lepšie povedané bol by skvostom.

Len sa choďte pozrieť, ako je táto významná pamiatka znivočená. Najmä zo zadnej časti školy. Predná časť ako-tak má modrú farbu fasády zachovanú – žiadna sláva – no zadná časť školy je úplne zničená: rozpadnuté ornamenty (pochybujem, že sa budú dať zrekonštruovať bez dobových fotografií), popraskané rámy okien, spadnutá omietka a vytŕčajúce tehly, premočené steny, rozbitá strecha, narýchlo vybudované strieborné odkvapové rúry a pod. (Treba to vidieť!)

Je to neuveriteľná škoda, že pamiatka, ktorá je v Bratislave s Modrým kostolíkom jedinečná, sa takto ničí napriek tomu, že v nej sídli jedna z najznámejších stredných škôl. Možno práve to je problémom - školské zariadenia sa nechávajú pustnúť aj napriek tomu, že plnia dôležitú úlohu. V tomto prípade však vidím v tejto budove hlavne významnú pamiatku, ktorá v kontraste s Modrým kostolíkom doslova stráca prvky secesie priamo pred očami. Bude naozaj veľmi zaujímavé, keď si prídu turisti pozrieť Modrý kostolík a porovnajú ho s pamiatkou hneď oproti, ktorá má nemenej dôležitý kultúrny význam.

Budem veriť, že v Bratislave bude aspoň jedna škola, ktorá sa môže pýšiť vzácnou secesnou budovou. Ak sa obnova tejto pamiatky nezrealizuje, je viac než isté, že vzácna fasáda i interiér sa nenávratne zničí.

Mgr. Ján Papuga, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie