Súdne ťahanice zohyzďujú jednu z najkrajších lokalít

5.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nádherný svah medzi hradným vrchom a Dunajom je už roky zanedbaný a podľa všetkého to tak bude ešte niekoľko rokov, hoci aj magistrát ho pokladá za vzácny.

Hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová o lokalite medzi Strmou cestou, Žižkovou ulicou a Fialkovým údolím doslova píše: „...mesto ju považuje za mimoriadne významné rozvojové územie Bratislavy aj preto, lebo úzko susedí s Podhradím a má tak prirodzené dominantné postavenie. Význam územia je v jeho kultúrnom, historickom aj sociálnom potenciáli, v jeho atraktívnej polohe, v dobrom dopravnom napojení a stavebných možnostiach.“

Inak ho vidí členka SND Božena Rybníčková, ktorá celé desaťročia žije na Žižkovej ulici: „Aj Ortodoxný židovský aj Mikulášsky cintorín majú značné medzery v oplotení, chodí tam mnoho podivných indivíduí. Nepodivné indivíduá tam odhadzujú odpad - dokonca priamo zhora z Fialkového údalia sypú pokosenú trávu na cintorín. Tak je to, odkedy zbúrali Zuckermandl.“ Zuckermandl zbúrali, keď sa staval Nový most. Od prevratu sa tu občas ukáže mestská polícia, na jar sa to raz vykosí a všetko zostáva tak ako bolo.

Je tu zdevastované kúpalisko, ktoré kedysi patrilo rodine Tokárových, ale podľa informácií z mesta i mestskej časti sú vlastnícke vzťahy v tomto prostredí nevyjasnené a domotané. Potvrdzuje to aj Kamila Šturmová z mestského pohrebníctva Marianum - to môže Mikulášsky cintorín tak raz za rok pokosiť, nepochováva sa tam a nie sú tržby, cintorín patrí cirkvi, tá ale prestala javiť oň záujem, o kaplnku sa tiež nestará a Marianum ju nemôže zachrániť pred skazou, lebo ako verejná inštitúcia nemôže investovať do cudzieho majetku.

V kameňolome mal kedysi vyrásť najexkluzívnejší bytový dom v Bratislave, mesto sa však súdi s investorom MP Real Invest. Tomu kedysi predalo pozemky v tejto lokalite, ale spoločnosť nezaplatila v lehote cenu. Mesto sa preto pokladá za vlastníka a Real Invest sa obrátil na súd. Ten zakázal mestu s majetkom nakladať - čiže je v podobnej situácii ako Marianum v Mikulášskom cintoríne. Medzi týmito dvoma prameňmi neporiadku je zovretý Ortodoxný cintorín, o ktorý sa vlastníci márne starajú. Mesto má zatiaľ len obstaranú urbanistickú štúdiou, ktoré zastupiteľstvo schválilo.

Gustav Bartovic
FOTO - Danica Dikličová

Páčil sa vám článok?