Súkromné gymnázium začalo stavať areál na čierno

14.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Zhrozenie nad tým, že vedenie gymnázia namiesto toho, aby predkladalo študentom pozitívny vzor, koná nelegálne, vyjadrujú naši čitatelia z okolia petržalského Súkromného gymnázia Mercury.

„Pedagógovia majú budúcich maturantov nielen učiť, ale aj vychovávať a viesť ich k sociálnemu správaniu. Deti v gymnáziu Mercury však môžu vidieť len to, že zákon netreba rešpektovať,“ povedala čitateľka V. K., ktorá si neželá byť menovaná. Rodičov tiež poburuje, že vedenie gymnázia sa odvoláva na podporu miestneho starostu Milana Ftáčnika a premiéra Roberta Fica. Pravdou je, že stavebné aktivity sa začali krátko po inštalovaní starostu Ftáčnika za podpredsedu školskej rady, faktom však je, že ten istý Ftáčnik veľmi rigorózne odmieta protiprávne konanie a hrozí škole pokutami.

Bezprostrední susedia dotknutého pozemku tvrdia, že stavebný úrad neregistruje ani oznámenie drobnej stavby, ani stavebné povolenie a že ako účastníci konania sa nemohli k zámeru vyjadriť. Poukazujú na to, že práce pokračujú silnejúcim tempom napriek tomu, že ich stavebný úrad zastavil. Občania sa až k starostovi nedostali, hoci upozornili na časovú tieseň, obrátili sa teda na políciu, ale ani tá nereagovala. Až po sťažnosti na policajnej inšpekcii policajti kontaktovali konateľku Helenu Barnovú, výsledkom tejto diskusie však bolo - ako uvádza čitateľ Peter Hurínsky - pokračovanie prác, pretože polícia sťažovateľom vysvetlila, že stavba sa koná pod záštitou starostu, primátora a premiéra.

Hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy informoval, že úrad vyzval na zastavenie stavby a pohrozil päťmiliónovou pokutou. Pri opätovnej kontrole zistil pokračovanie prác na ploche sto krát sto metrov a pohrozil ďalšou pokutou. Hovorca vysvetľuje, že úrad  stavebné rozhodnutie nevydal, lebo gymnázium nie je schopné preukázať vzťah k časti pozemku, kde chce vybudovať  golfové ihrisko, a poukázal tiež na výhrady občanov. Starosta Ftáčnik v školskej rade vraj vyzval vedenie školy, aby nepodnikalo žiadne kroky v rozpore so zákonom. V závere L. Andrassy označuje akékoľvek informácie o tichom tolerovaní či patronátom nad stavbou za zavádzanie.

Konateľka Súkromného gymnázia Mercury Helena Barnová k problému vyhlasuje, že už od roku 2003 gymnázium rokuje so samosprávou Bratislavy i Petržalky a že „obe inštitúcie vyjadrili pozitívne stanovisko k výstavbe športového areálu“. Podľa jej slov však „následne mestská časť porušila práva gymnázia tým, že v limite nevydala stavebné povolenie, a potom prišlo nekvalifikované odstúpenie magistrátu od nájomnej zmluvy,“ lebo Mercury nevybudovalo cyklistický chodník, ktorý bol súčasťou projektu. H. Barnová dodáva, že o všetkých okolnostiach prípadu majú k dispozícii a k nahliadnutiu kompletnú dokumentáciu.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?