Výstavba cyklotrónového centra mešká

9.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Práce na výstavbe Cyklotrónového centra Slovenskej republiky v areáli Slovenského metrologického ústavu v Karlovej Vsi pokračujú a v budúcom roku by mal byť dostavaný terapeutický pavilón.

O vytvorení Cyklotrónového centra formou dodávky objektov a technológií na kľúč z prostriedkov zadlženosti Ruskej federácie voči Slovenskej republike sa rozhodlo ešte v roku 1996. Výstavbu koordinuje Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky. Pôjde o moderné pracovisko zamerané na výrobu rádiofarmák pre nukleárnu medicínu, diagnostiku nádorových, srdcových, neurologických a psychických ochorení, sledovanie účinkov liečby najmä nádorových ochorení, ako aj liečbu nádorových a nenádorových ochorení.

Prvou etapou bolo vybudovanie PET centra (skratka PET označuje metódu pozitrónovej emisnej tomografie), ktorého súčasťou je urýchľovač určený na výrobu tzv. krátko žijúcich rádiofarmák a celý komplex technológií na výrobu a kontrolu kvality rádiofarmák používaných na liečbu ľudí.

Práce majú oproti pôvodnému harmonogramu výstavby sklz asi dva roky. Bol spôsobený tým, že v rokoch 2004 a 2005 bolo prerušené financovanie projektu z prostriedkov dlhu Ruskej federácie voči Slovenskej republike, ktoré sa podarilo obnoviť až na jar minulého roku.

V súčasnosti v areáli pokračujú stavebné práce na výstavbe terapeutického pavilónu „J“, ktorý bude umiestnený v tesnej blízkosti komplexu PET centra (diagnostického pavilónu „I“). Výstavba objektu „J“ sa začala 3. apríla minulého roku a ukončenie stavebnej časti prác je naplánované na február 2008. V pavilóne bude inštalovaný cyklotrón DC-72, ktorý vyrobili v Ruskej federácii a v budúcom roku sa má uviesť do skúšobnej prevádzky.

Toto zariadenie umožní vlastnú výrobu ďalších rádiofarmák, ktoré zatiaľ dovážame zo zahraničia, vlastnú produkciu alfa-žiaričov pre rádioterapiu, protónovú terapiu očných melanómov a čiastočne aj mozgových nádorov, ale aj ďalšie vysoko špecializované činnosti vrátane výskumných. Pôjde o špičkové zariadenie nielen v rámci Európskej únie, ale aj vo svete.

(juh)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?