Pri Chorvátskom ramene sa má stavať Petržalka City

7.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke v budúcom roku začnú stavať polyfunkčný súbor Petržalka City, v ktorom okrem bytov, obchodov, služieb, administratívnych priestorov a hotela budú športové, kultúrne a rekreačné zariadenia, ale aj množstvo zelene.

Polyfunkčný súbor má pribudnúť na doteraz nevyužitom rozsiahlom pozemku ohraničenom zo severu Rusovskou ulicou, zo západu Hálovou ulicou a z juhovýchodu korytom Chorvátskeho ramena. Výškovou dominantou bude hotel, ktorý má mať kapacitu 380 ubytovacích miest. V ďalšom objekte s troma nadzemnými podlažiami budú obchodné priestory a služby, na najvyššom podlaží je navrhnuté kongresové centrum.

Ďalší objekt je určený na športové, kultúrne a spoločenské účely. Má tu vyrásť aj 12-podlažný polyfunkčný dom, v ktorého parteri sa ráta s obchodmi, na druhom a treťom nadzemnom podlaží sú navrhnuté administratívne priestory a na zvyšných podlažiach byty rôznej veľkosti od jednoizbových až po štvorizbové.

V ďalších objektoch je navrhnutá pasáž a priestory na rôzne služby. V suteréne sa ráta s podzemnou parkovacou garážou, ktorá je navrhnutá v dvoch variantoch - prvý ráta s vytvorením 760, druhý s vytvorením 778 parkovacích miest. V dvoch variantoch je navrhnuté aj parkovanie na povrchu, ktoré ráta so 190, resp. 172 parkovacími miestami. Dopravné napojenie je navrhnuté cez Hálovu a Rusovskú ulicu.

Zaujímavá na tomto projekte je skutočnosť, že ráta s vytvorením atraktívnych priestorov pre verejnosť s vytvorením námestia, vodných plôch, chýbať by nemali fontány a priestor na rekreáciu a šport. V tomto zmysle slova sa má stať výrazne mestotvorným prvkom. Pomerne rozsiahle priestranstvá - vyše 11 500 štvorcových metrov - pritom bude zaberať zeleň, pričom sa ráta aj s množstvom stromov predovšetkým domáceho pôvodu.

Výstavba si vyžiada náklady približne 1,7 miliardy korún a jej ukončenie sa predpokladá v závere roku 2010. Vizualizácia je len orientačná, definitívna podoba jednotlivých objektov môže byť ešte modifikovaná.

(juh)

VIZUALIZÁCIA - Alexy&Alexy

Páčil sa vám článok?