Chcú vplývať na výstavbu Zámockej ulice

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Podľa pôvodného projektu mala byť už v tomto čase kompletne vybudovaná Zámocká ulica. Pohľad na stavenisko však nedáva veľkú nádej, že sa tento zámer podarí v najbližších dvoch rokoch zrealizovať.

Kritika odbornej i laickej verejnosti sa však obracia aj smerom k prvému domu, ktorý vyrástol v hornej časti tejto ulice. Keďže sa objavili informácie, že architektúra tohto objektu je v rozpore so schváleným projektom, spýtali sme sa starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, ako môže mestská časť ovplyvniť výstavbu Zámockej ulice.

„Ani ja nie som spokojný s doterajším priebehom procesu revitalizácie Zámockej ulice. Situácia je po takmer piatich rokoch od začiatku projektu dosť neprehľadná. Neustále sa menia investori, ale stále nie sú splnené základné podmienky pôvodného územného rozhodnutia. Do konca apríla nebola ukončená I. etapa výstavby. Jej predmetom malo byť vybudovanie kolektora s inžinierskymi sieťami, komunikácie, vrátane chodníkov, dvoch podzemných parkovacích garáží a trafostaníc. Z týchto stavieb nebola dosiaľ dokončená ani jedna,” uviedol A. Ďurkovský.

Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že napriek týmto skutočnostiam už boli vydané stavebné povolenia na výstavbu nadzemných objektov v hornej časti Zámockej ulice pre jedného z investorov - firmu Garden, s.r.o., Lučenec.

„Ani ja som neprijal výsledok realizácie prvého z objektov na vyústení Zámockej ulice na Mudroňovu ulicu s nadšením. Keďže však doteraz nebolo predložené architektonické riešenie celého uličného súboru, konečný výsledok sa dá len ťažko predvídať. Rovnako sa domnievam, že pokračovanie vo výstavbe týmto spôsobom v takom cennom mestskom prostredí by bolo hazardom. Vzhľadom na nedostatočnú koordináciu medzi novými investormi som preto opätovne požiadal každého investora predložiť niektoré nevyhnutné podklady,” uviedol starosta Starého Mesta.

Ide o urbanistické a architektonicko-stavebné riešenie II. etapy, vrátane funkčno-prevádzkových vzťahov vo vnútri objektov, vzťahov k uličnému priestoru a k sadovnícky upravenému terénu Hradného vrchu, priestorovú vizualizáciu uličného celku a ďalšie.

Aspoň takto si chce mestská časť Staré Mesto, aj keď nie je investorom, zabezpečí vplyv na priebeh revitalizácie Zámockej ulice. Vydanie kladných záväzných stanovísk k projektom stavieb ďalších nadzemných objektov bude totiž odteraz podmieňovať schválením urbanistického a architektonicko-stavebného riešenia celej ulice.

(brn)

Páčil sa vám článok?