Na rohu Tomášikovej a Rožňavskej sa bude stavať

15.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už v septembri budúceho roku by sa na nároží ulíc Tomášikova a Rožňavská mala začať výstavba polyfunkčného komplexu, ktorého súčasťou bude aj 23-poschodový hotel.

Podľa autorov projektu Mariána Pokrivčáka a Moniky Štekláčovej bolo filozofiou tvorby objektu dosiahnuť príjemne presvetlené a prevzdušnené riešenie výškovej hmoty objektu so zámerom dosiahnuť maximálne možné výhľady do okolitého územia a na celú Bratislavu. Autori projektu vychádzali z riešenia uzavretých mestských blokov a štruktúr.

„Pri takomto riešení sú však vždy dve fasády obmedzované pohľadom samy do seba,“ povedal nám M. Pokrivčák. „Jeden blok tejto uzavretej štruktúry sme dvihli nad navrhované druhé krídlo a vytvorili tak otvorenú štruktúru s výhľadom do okolitého územia, ako aj na zelené strechy, ktoré sú navrhnuté na týchto blokoch.“

Objekt je navrhnutý ako prechodné ubytovanie, a preto časť fasády z juhu bude tienená mostovou časťou domu. Tá však zároveň vytvára akýsi slnkolam a chráni fasádu pred priamym juhozápadným slnkom. Týmto riešením sa hmota rozdelí na dve časti v tvare dvoch L, ktoré budú do seba priamo zapadať a prelínať sa. Každé z nich má mať iný architektonický výraz a riešenie a budú posadené na presklenej podnoži obchodného móla.

V podzemí je navrhnutá trojpodlažná garáž so 726 parkovacími státiami, ďalších 78 parkovacích miest má byť v blízkosti komplexu. Obchodné mólo má mať tri nadzemné podlažia, majú v ňom byť hlavné vchody do hotela a apartmánovej časti a jej súčasťou bude aj pasáž. Apartmánovo-administratívna časť bude tvoriť samostatnú časť objektu, bude položená na obchodnom móle na severovýchodnej časti a jej druhá časť bude zdvihnutá v tvare mosta v juhozápadnej časti. Bude slúžiť na dlhodobé ubytovanie nájomcov, ktorí chcú mať pohodlie domácnosti, ale nechcú byť ubytovaní v hoteloch. Obyvatelia (väčšinou zahraniční manažéri) budú mať prenajaté jednotlivé apartmány a budú si môcť prenajať aj administratívne priestory. Apartmánov bude 207 a bude v nich 300 lôžok.

Hotelovú časť bude tvoriť samostatný objekt obdĺžnikového tvaru, ktorý bude osadený do rohu križovania ulíc Rožňavská a Tomášikova a bude tvoriť priestorovú dominantu. V hoteli bude 316 izieb so 470 lôžkami. Súčasťou komplexu budú aj reštaurácie s dovedna 300 miestami na sedenie.

Výstavba, ktorá si vyžiada asanáciu objektu bývalého obchodného domu IKEA, potrvá asi dva roky. Jej investorom je developerská skupina Vienna Invest.

Páčil sa vám článok?