Občania namietajú, že na ich protesty proti výstavbe Kauflandu sa neprihliada

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať v lokalite Chorvátskeho ramena v Petržalke nákupné stredisko Kaufland je opäť aktuálny a opäť sa proti nemu dvíha vlna odporu obyvateľov priľahlých obytných domov.

O tomto zámere sme na stránkach našich novín už niekoľkokrát informovali. Pripomeňme, že Petržalčania žijúci v okolí už v marci tohto roka proti výstavbe nového nákupného strediska protestovali a uskutočnila aj petičná akcia, počas ktorej 1155 občanov vyjadrilo s týmto zámerom nesúhlas.

Pôvodné rozhodnutie o umiestnení stavby zrušil Krajský úrad v Bratislave pre nedodržanie postupu určeného právnymi predpismi zo strany Okresného úradu Bratislava V pri jeho vydaní. V uplynulých dňoch sa však zámer objavil opäť, tentoraz na magistráte. Podľa nášho čitateľa Ladislava Gála, ktorý býva na Rovniankovej ulici, teda neďaleko miesta, kde by mal Kaufland stáť, to svedčí o hrubom ignorovaní vôle občanov - voličov zo strany petržalských i mestských úradníkov.

„Obyvateľom tejto lokality nešlo a nejde ani teraz o nesúhlas s nákupným strediskom Kaufland - nie sme proti jeho prevádzkam vôbec zaujatí,“ uvádza sa v liste L. Gála, ktorý pripomína argumenty obyvateľov proti výstavbe ako takej (list je obsiahly, preto z neho môžeme parafrázovať len časti). Ide najmä o jedinečnú biologickú a ekologickú charakteristiku územia zóny Chorvátske rameno, ktorá si zasluhuje zveľadenie a nie devastáciu, akú výstavba i prevádzka veľkého hypermarketu celkom iste prinesie.

L. Gál tiež pripomína, že Chorvátske rameno je významným vodohospodárskym dielom, ktoré výstavba môže vážne ohroziť. Ďalším argumentom je neprítomnosť viacpruhových komunikačných ťahov - priepustnosť súčasných komunikácií je malá, čo by po sprevádzkovaní nákupného strediska viedlo k ich zahlteniu vozidlami kupujúcich, ale i vozidlami zabezpečujúcimi zásobovanie. Vyvracia aj ďalšie argumenty zástancov výstavby.

„Tvrdenie o potrebe budovania obchodného centra v tejto lokalite je silne zavádzajúce,“ píše. „Na území Petržalky už existuje niekoľko obchodných centier vzdialených niekoľko sto metrov až poldruha kilometra vzdušnou čiarou od predmetnej lokality. Budovanie hypermarketov Tesco, Carrefour, Aupark prinieslo neúnosné zahltenie hlavných ťahov do Petržalky (najmä cestných mostov), ale i zhoršenie životného prostredia i nárast kriminality. Okrem týchto hypermarketov sú v blízkosti tejto lokality aj supermarkety Terno i dve prevádzky Billy - súhrn ponukovej schopnosti týchto zariadení už teraz výrazne presahuje kúpyschopnosť občanov Petržalky i bez stavby ďalšieho nákupného centra.“

Dianie okolo zámerov s Chorvátskym ramenom budeme ďalej sledovať.

(lau)

Páčil sa vám článok?