Výstavba lávok ponad diaľnicu sa zdrží, ich dokončenie sa odsúva na budúci rok

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba piatich lávok pre peších premosťujúcich práve budovaný diaľničný úsek Viedenská cesta - Prístavný most v Petržalke, sa zdrží. Dve z týchto lávok mali byť dokončené ešte v tomto roku, ale termín sa posúva na budúci rok.

Ako sme už informovali, lávky premosťujúce diaľničný úsek vedúci uprostred Einsteinovej ulice majú umožniť chodcom a cyklistom bezpečný prechod ponad túto už dnes mimoriadne frekventovanú komunikáciu. Lávky majú Petržalčanom umožniť bezpečný prístup do Auparku, Sadu Janka Kráľa, na štadión Artmedie Petržalka, prípadne do centra mesta.

Dve z nich (lávka pri Inchebe a lávka pri Auparku), ktorých výstavba sa začala 19. mája, mali byť podľa pôvodných predpokladov ukončené a sprístupnené pre verejnosť už v tomto roku. Ako nás informoval Vojtech Šmátrala, vedúci útvaru projektu Viedenská cesta - Prístavný most akciovej spoločnosti Doprastav, dokončenie lávky pri Inchebe sa zdrží z dôvodu, že Slovenská správa ciest (investor výstavby diaľničného úseku) nemá urovnané majetkové vzťahy s Inchebou. Príčinou zdržania dokončenia výstavby druhej lávky - pri Auparku - je chybná projektová dokumentácia prekládky vodovodu.

V prípade tretej lávky, riešiacej premostenie diaľnice, Einsteinovej ulice a železničnej trate (od Černyševského po čerpaciu stanicu Aral) zdržanie súvisí s tým, že nebolo odovzdané stavenisko prekládky káblov a nie je možné začať stavebné práce. V prípade štvrtej lávky situovanej v blízkosti štadióna Artmedie Petržalka (Jantárová) je termín nejasný, pretože sa prerába celý projekt. Pokiaľ ide o poslednú, piatu lávku, ktorá má byť blízko areálu Dopravného podniku Bratislava, začatie prác na jej výstavbe sa aj tak plánovalo až v budúcom roku.

Lávky sú pre Petržalčanov mimoriadne dôležité, pretože peší priechod po Einsteinovej ulici, po ktorej neustále jazdí množstvo vozidiel, je už dnes rizikovou záležitosťou. Po dokončení a sprevádzkovaní diaľničného úseku vedúceho uprostred Einsteinovej by chodci a cyklisti prakticky nemali šancu dostať sa na druhú stranu. Diaľničný úsek je na jednej strane prísľubom značného odľahčenia dopravného systému mesta, na druhej strane však pre Petržalčanov bude znamenať bariéru oddeľujúcu ich od ostatných častí mesta.

(juh)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?