Spor o stavbu hypermarketu Kaufland pri Chorvátskom ramene stále neutícha

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Diskusia o pripravovanej výstavbe hypermarketu Kaufland pri Chorvátskom ramene neutícha. Na článok Gaby Baranovičovej obhajujúci jeho výstavbu, ktorý sme zverejnili v predchádzajúcom vydaní našich novín, reagovali obyvatelia Rovniankovej ulice.

Marcel Slávik, Ondrej Sák, František Csefalvay, Mária Bohmová a Alžbeta Pajchortová, obyvatelia Rovniankovej ulice, ktorí sú organizátormi petície proti výstavbe Kauflandu (doteraz sa pod ňu podpísalo 1155 občanov), v liste, ktorý nám poslali do redakcie, pripomínajú, že bol porušený zákon.

„Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, ako aj stavebný zákon, ukladajú povinnosť pri začatí konania o umiestnení stavby predložiť okrem iného súhlasné stanovisko magistrátu a vykonať zisťovacie konanie,“ uvádza sa v liste.

„Argumenty, že sa o tom rokuje, sú preto zavádzajúce, teraz sa už nemá o čom rokovať, takáto situácia nemala totiž ani vzniknúť. Navyše nie je pravdivé ani tvrdenie, že investor rokoval s magistrátom a ministerstvom. Magistrát konštatuje, že investor nedodal potrebnú dokumentáciu a ministerstvo konštatovalo, že investor neinicioval zisťovacie konanie, pričom tieto povinnosti mu už v čase začatia územného konania ukladal zákon.“

Autori listu ďalej pripomínajú, že obyvatelia Rovniankovej ulice sa pokladajú za účastníkov konaní týkajúcich sa ich domov - aj územného konania. „Chceme, aby nám mesto a mestská časť prisúdila postavenie účastníkov v týchto konaniach,“ uvádzajú. „Ide o naplnenie našich ústavných práv. Tento náš názor podporuje aj nález Ústavného súdu SR č. II.02/22-117 zo dňa 16. 4. 2003.“

Ako ďalej pripomínajú, štatistiky ukazujú, že v okolí nákupných centier sa zvýši kriminalita o zhruba 30 percent. Obyvatelia na Rovniankovej ulici nesúhlasia s takouto implementáciou kriminality do ich okolia. Obchodná vybavenosť Petržalky je dostačujúca, prevyšuje európsky priemer. Navyše 700 metrov od plánovanej stavby hypermarketu sa nachádzajú tri iné hypermarkety. Autori upozorňujú, že Chorvátske rameno je vodohospodárske dielo.

„Myslíme si, že táto jeho funkcia je stavbou Kauflandu ohrozená.“ píšu. „Taktiež statika domov na Rovniankovej, s ktorou už problémy skutočne boli, až do sfunkčnenia ramena spustením vodného diela Gabčíkovo.“ Pripomínajú, že teleso Chorvátskeho ramena sa stalo miestom výskytu vzácnych rastlín a hmyzu a podobne je to aj s využívaním Jamy.

Podľa pisateľov listu aj toto územie obyvatelia využívajú na rekreáciu, šport. Prirodzene sa situácia vykryštalizovala tak, že ľudia tu chcú oddychovú zónu zelene, ktorej je v Petržalke aj tak málo. V závere vyslovujú názor, že územný plán nie je dogmatickým učením, ale má odrážať potreby občanov.

„Keďže súčasná územnoplánovacia dokumentácia je, podľa nás, zastaraná, treba ju zmeniť,“ píšu. „Zmeniť ju treba aj v tom prípade, ak obyvatelia príslušného územia chcú jeho iné využitie. Územný plán tu má byť pre ľudí a odrážať ich potreby a nie naopak.“

(lau)

Páčil sa vám článok?