V zóne Pribinova vyrastie nové centrum

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Územie s pracovným názvom zóna Pribinova by sa už o niekoľko rokov malo premeniť na nové mestské centrum s výstavným bulvárom, veľkým námestím, nábrežnou promenádou a atraktívnymi budovami.

Pripomeňme, že mesto vlani v máji schválilo predaj pozemkov v zóne Pribinova írskej developperskej skupine Ballymore Properties. Táto skupina, ktorú na Slovensku zastupuje spoločnosť Realspektrum Dunaj, pozemky od mesta odkúpila za 555 miliónov korún.

Firma ReSpect, ktorá zastupuje spomenutú spoločnosť i írskeho developpera, v uplynulých dňoch kompetentným orgánom predložila podrobnú štúdiu, z ktorej sa možno dozvedieť, čo všetko sa v zóne Pribinova pripravuje. Pre bližšiu predstavu sa žiada uviesť, že územie, o ktorom je reč, je zo severu vymedzené Pribinovou ulicou, z východnej strany práve budovaným mostom Košická, z juhu nábrežnou hranou Dunaja a zo západu areálom ministerstva vnútra. Ide o mimoriadne atraktívny priestor - vari v žiadnej európskej metropole nie je porovnateľný úsek nábrežia v natoľko exponovanej polohe priamo v centre mesta nevyužitý a nezastavaný.

Štúdia predpokladá, že hlavným prvkom tohto územia sa stane priestor siahajúci od novostavby SND po dunajské nábrežie, ktoré sa premení na jedno z najväčších bratislavských námestí. Výška nových objektov bude rešpektovať existujúce stavby, navrhovaná bloková zástavba by mala vytvoriť plnohodnotné mestské prostredie.

Časť územia od divadla po most Košická sa premení na „bratislavské City“ s výškovými budovami - v okolí existujúceho vyše stometrového objektu Pressburgcentra vyrastú ďalšie mrakodrapy. Pribinova ulica sa zmení na atraktívny bulvár, na ktorom má byť veľa zelene, veľký úsek nábrežia sa stane nábrežnou promenádou. Prístavný sklad číslo 7, jediný pamiatkovo chránený objekt na tejto rozľahlej ploche, má v budúcnosti plniť kultúrnu funkciu.

V zóne Pribinova v dvoch etapách vybudujú objekty, v ktorých budú desaťtisíce štvorcových metrov administratívnych a obchodných priestorov, tisíce parkovacích miest, hotely, reštaurácie, galérie, ale aj nadštandardné byty s výhľadom na Dunaj. Ide nesporne o najambicióznejší rozvojový projekt v celom meste. K téme sa ešte vrátime.

(juh)

Takto by o niekoľko rokov mohla vyzerať nová časť nábrežia v zóne Pribinova.
VIZUALIZÁCIA - ReSpect

Páčil sa vám článok?