Výstavbu na Veľkej lúke mnohí odmietajú

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po zverejnení informácií o zamýšľanej výstavbe na Veľkej lúke - Kráľovej hore, situovanej nad Karlovou Vsou, sa ozvali protesty občanov a začala sa aj petičná akcia.

Organizátorom petície ide o to, aby bolo tejto lokalite v územnom pláne mesta opätovne vrátené funkčné využitie na rekreáciu, aby tu ostala zeleň a zabránilo sa akejkoľvek výstavbe na tomto mieste. Lokalita, ktorá je medzi ľuďmi nazývaná Veľká lúka alebo Kukuričák, katastrálne patrí mestskej časti Devín, urbanisticky však súvisí s mestskými časťami Karlova Ves a Dúbravka.

Táto mierne sa zvažujúca lúka s rozlohou asi 20 hektárov je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a má významnú ochranársku hodnotu. Podľa členov petičného výboru však možno najdôležitejšie je, že slúži celý rok množstvu Bratislavčanov ako miesto relaxácie a oddychu v prírodnom prostredí bez prístupu motorových vozidiel.

Funkčné využitie tejto lokality bolo ešte v roku 2000 zmenené na občiansku vybavenosť, určenú pre zdravotnícke zariadenie. Z výstavby zdravotníckeho zariadenia však nič nebolo. Pred niekoľkými týždňami sa objavili úvahy, že spoločnosť J&T Global chce na lúke stavať rodinné domy, hovorca spoločnosti Maroš Sýkora však v rozhovore pre naše noviny uviedol, že vzhľadom na zložité majetkové pomery v Devíne sa v dohľadnom čase určite na Veľkej lúke stavať nebude.

Ako nás informovali predstavitelia sedemčlenného petičného výboru (ich mená a adresy máme v redakcii), na liste vlastníctva na katastri je stále ako vlastník vedená mestská časť Devín, ale na dané pozemky je plomba, ktorá svedčí o tom, že bol podaný návrh na vklad (novým vlastníkom?).

Obyvatelia okolitých sídlisk iniciovali petíciu s názvom Zachráňme Veľkú lúku - Kráľovu horu s cieľom zabrániť prechodu tejto lokality do súkromných rúk. Počet podpísaných už v druhej polovici marca prekročil číslo 1120. Ďalšie, priebežne aktualizované informácie o dianí na Veľkej lúke možno nájsť na internete na adrese www.kukuricak.szm.sk, ktorú zriadili organizátori petície.

(lau)

Páčil sa vám článok?