Máme primát v roztrúsených výškovkách

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V prvom tohtoročnom čísle som sa dočítal o plánoch spoločnosti Pressburgcentrum vytvoriť akýsi malý Manhattan v zóne Pribinova.

Podľa vizualizácie k danému textu, ktorý až zarážajúco pripomína skôr reklamnú upútavku, si môže čitateľ urobiť dobrý dojem z novodobých projektantov a investorov. Zobrazená architektúra je úplne beznápaditá a fádna (ako pri projekte nábrežia), skôr pripomína zväčšené petržalské bloky.

Ak má byť nové bratislavské centrum skutočne príťažlivé, prečo sa mesto či developerské spoločnosti nesnažia o prizvanie architektov zvučných mien i zo zahraničia. Myslím si, že taká vec, ako je nové bratislavské centrum, by mala byť prehodnotená i vo verejnej diskusii, aby sa k nej Bratislavčania mohli vyjadriť, veď to má byť ich centrum, nie centrum chladných nehumánne pôsobiacich budov. Na mieste je i otázka, či Bratislava potrebuje ďalšie výškové dominanty.

Píšete, že spomenuté mrakodrapy by mali výrazne ovplyvniť siluetu mesta. V Prahe je kvôli každej novej výškovej budove verejná diskusia. Tu je však všetko možné a zrejme ani na magistráte si ešte neuvedomili, ako dôležitý je skutočne dobrý urbanizmus a dobrá architektúra. Podľa mojich informácií sa zóna Pribinova nachádza v náletovom kuželi letiska, a teda výškové budovy sú zrejme to posledné čo by tu malo byť postavené.

Podobným problémom je i Digital Park- CITY GATE, kde, ako to v Bratislave býva zvykom, má vyrásť dvadsaťposchodová výškovka, znova bez odbornej a laickej diskusie... Bratislavská silueta v rámci európskych miest má primát v roztrúsených výškovkách... Chceme mať skutočne všade dominanty?

Michal Moravčík, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?