FOTO a VIDEO Bude z nej štvorpruhová cesta. Rozšírenie Harmincovej ulice sa začína, pracovať sa bude na tri etapy

26.8.2022

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Rozšírenie Harmincovej ulice v Dúbravke sa môže začať, hlavné mesto v piatok odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi. V najbližších dňoch a týždňoch sa začnú prípravné práce a samotná výstavba, ktorá sa bude realizovať na etapy bez nutnosti úplnej uzávierky cesty. Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Dlho očakávaná premena dúbravskej Harmincovej ulice na štvorprúdovú sa dostala do realizačnej fázy. Hlavné mesto v piatok odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi, spoločnosti Strabag, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní.

Rozšírenie Harmincovej ulice lepšie prepojí mestskú časť Dúbravka a Karlova Ves s diaľnicou D2 a zjednoduší tak prístup v smere do a z mestskej časti, ako aj prístup do mesta. Rovnako odbremení časť Lamačskej cesty smerom na Lamač a Záhorskú Bystricu. Projekt počíta s rozšírením v úseku od križovatky s ulicou Sch. Trnavského po križovatku s ulicou Polianky, kde nadviaže na už vybudovanú štvorpruhovú cestu. V nasledujúcich týždňoch začne zhotoviteľ s prípravnými prácami.

Rozšírenie Harmincovej ulice je pre zlepšenie dopravy v meste absolútne zásadným infraštruktúrnym projektom. Jeho príprava sa tiahne už štvrtým volebným obdobím, dlhé roky bol tento projekt vnímaný ako nemožný, pretože vyžadoval obrovské množstvo úsilia a práce na vysporiadanie, kúpu alebo zámenu pozemkov. Verím, že rozšírená Harmincova výrazne zlepší každodenný komfort pre vodičov a cestujúcich. Rozšírením odľahčíme dopravnú situáciu nielen v rámci mestskej časti,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdroj: nc

​Primátor Bratislavy Matúš Vallo zdôraznil, že projekt rozšírenia súčasnej dvojpruhovej cesty je pre zlepšenie dopravy nielen v Dúbravke, ale aj v celom meste absolútne zásadným infraštruktúrnym projektom. 

Na rozšírenie Harmincovej ulice bolo vydané územné rozhodnutie ešte v roku 2007. Projekt však roky brzdili neusporiadané vlastnícke vzťahy k pozemkom. Ich výkup prebiehal v etapách, zavŕšiť ho a nadobudnúť všetky potrebné pozemky (celkovo 14) sa hlavnému mestu podarilo v roku 2019.  

Zdroj: nc

​Harmincova ulica v úseku pred Zimným štadiónom

Realizácia stavby je rozdelená na tri etapy. Výstavba je navrhnutá tak, aby v čo najmenšej miere obmedzovala dopravu. Najviac dočasné obmedzenia obyvateľky a obyvatelia pocítia v rámci prvej etapy, počas ktorej budú vybudované dva nové pruhy. Táto etapa bude realizovaná za súčasnej prevádzky na existujúcej komunikácií.

Druhá etapa počíta s rekonštrukciou existujúcej komunikácie Harmincova v celej dĺžke, vrátane dobudovania a úprav dažďových vpustov a dobudovania cestnej svetelnej signalizácie. Doprava bude v oboch smeroch presmerovaná na už vybudované pruhy, práce na tejto etape teda budú realizované za plnej premávky.

Tretia etapa sa týka prác spojených s vodorovným dopravným značením a dobudovaním ostrovčeka v križovatke Polianky, tieto práce si nebudú vyžadovať úpravu dopravy, s výnimkou dočasných výluk počas víkendov či večerných hodín. V rámci rekonštrukcie pribudnú aj nové semafory a verejné osvetlenie, zmodernizujú sa zastávky MHD a zlepšia sa aj podmienky pre peších zvýšením bezpečnosti na priechodoch pre chodcov.

Zdroj: nc

Predstavitelia samosprávy si od pridania buspruhu na oboch stranách a zachovania dvoch pruhov pre autá sľubujú výrazné zlepšenie plynulosti dopravy dôvodiac, že kolóny na Harmincovej spôsobovali prioritne súčasné zastávky MHD umiestnené priamo v jazdnom pruhu.

Viceprimátorka Bratislavy Tatiana Kratochvílová priblížila, že práce sú rozvrhnuté na 12 mesiacov do troch etáp, v žiadnej etape však nebude komunikácia úplne uzavretá. "Najväčšie obmedzenie pocíti verejnosť v prvej etape, počas ktorej sa bude budovať rozšírenie. V úseku bude znížená rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu," priblížila s tým, že je tam riešená preferencia MHD aj dostatočná kapacita pre individuálnu dopravu. S nástupom školského roka bude dochádzať aj k obmedzeniam, ale verí, že ľudia pochopia, že vybudovanie tejto komunikácie je nevyhnutné.

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič požiadal o trpezlivosť počas dočasného diskomfortu spôsobeného výstavbou. "Výsledkom však bude komunikácia, aká má na tomto mieste byť," zdôraznil. 

V súčasnosti dvojpruhová Harmincova ulica v bratislavskej Dúbravke by sa mala na nerozdelenú štvorprúdovú komunikáciu zmeniť do konca augusta 2023. Na realizáciu rozšírenia zaplatí hlavné mesto 3.551.673 eur s DPH. Mesto deklaruje, že zmluvná cena za dielo bola dohodnutá ako maximálna a je možné ju prekročiť len za podmienok stanovených v tejto zmluve a po písomnom odsúhlasení zo strany objednávateľa. "Už pri verejnom obstarávaní sa odhadovaná cena tvorila s prihliadnutím na dôsledky zdražovania a inflácie," upozornil primátor Bratislavy.

Zdroj: nc

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič žiada Dúbravčanov o trpezlivosť a pochopenie pri stavebných prácach.

(nc)

Páčil sa vám článok?