Na Palisádach stavajú nový komplex budov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V posledný februárový deň sa na Palisádach rozbehol čulý stavebný ruch - začal tu vyrastať moderný polyfunkčný komplex pozostávajúci z dvoch vzájomne prepojených budov, ktorý nesie pracovný názov Diplomat.

Názov pramení zo skutočnosti, že investorom je Správa služieb diplomatickému zboru, akciová spoločnosť, ktorá stavia vo svojom areáli. Ako uviedol člen predstavenstva akciovej spoločnosti Správa služieb diplomatickému zboru Tomáš Szabo, celý komplex bude určený na prenájom.

Administratívne priestory, ktoré v ňom budú, sa stavajú prioritne pre klientelu súvisiacu so základným zameraním investora. Mali by tu teda sídliť cudzie zastupiteľské úrady, medzinárodné organizácie, obchodné zastúpenia, zahraničné tlačové agentúry, letecké a prepravné spoločnosti a iné cudzozemské subjekty.

Komplex budú tvoriť dve samostatné budovy prepojené komunikačným jadrom. V dvoch podzemných podlažiach bude dovedna 110 parkovacích miest. V prízemnej časti oboch objektov by mali byť obchodné priestory s celkovou rozlohou 1080 štvorcových metrov. Mala by v nich byť občianska vybavenosť a služby, ktorých výsledné zloženie bude závisieť od záujmu a potrieb obyvateľov spádovej oblasti Palisád. Je predpoklad, že tu bude veľká vstupná hala, reštaurácia a priestor bude členený tak, aby ho bolo možné využiť jednak na reprezentatívne spoločenské akcie, jednak na komornejšie rokovania.

Na poschodiach (prvý objekt, susediaci priamo s ulicou, má mať päť nadzemných podlaží, druhý, situovaný za ním, o jedno viac) by mali byť administratívne priestory s celkovou plochou 2530 štvorcových metrov. Kancelárske priestory najvyššieho štandardu budú, samozrejme, klimatizované, vybavené štruktúrovanou kabelážou, všetkými zabezpečovacími systémami a zariadeniami vrátane elektrickej požiarnej signalizácie.

Na najvyšších poschodiach by na ploche ďalších 1140 štvorcových metrov mali byť buď ďalšie administratívne priestory alebo veľkoplošné reprezentačné byty. V rámci výstavby vybudujú aj modernú prístavbu k priľahlému existujúcemu objektu sídla Správy služieb diplomatickému zboru.

Ako zdôraznil T. Szabo, pre Správu je podstatná strategická poloha objektu medzi starou a novou budovou parlamentu, prezidentským palácom a úradom vlády, pričom v okolí sa nachádzajú zastupiteľské úrady viacerých krajín.

(juh)
VIZUALIZÁCIA - EXPO LINE

Páčil sa vám článok?