Mesto spresňuje budúcu podobu Podhradia

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V lokalite Podhradia by celkom jednoznačne nemali stáť výškové budovy, ale ani kópie historických objektov. Zdôraznil to bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Podľa námestníčky primátora Tatiany Mikušovej by v tejto cennej lokalite malo byť niečo, čo by sa tam hodilo a budúca zástavba v Podhradí by mala byť predĺžením historického centra mesta. Pripomeňme, že súkromní investori, spoločnosti J&T Global a Avant, ktoré kúpili od mesta pozemky v Podhradí, zorganizovali verejnú urbanisticko-architektonickú súťaž na spracovanie územno-plánovacieho podkladu k tejto zóne.

Výsledky súťaže, ktoré sme vlani predstavili aj na stránkach našich novín, vyvolali negatívne reakcie laickej i odbornej verejnosti, najmä preto, že zadanie súťaže predurčovalo, aby boli navrhnuté moderné objekty. Nové vedenie mesta chce aj kvôli negatívnym ohlasom verejnosti do ďalšieho konania aktívne vstúpiť. Preto vznikla odborná skupina s úlohou vypracovať syntetický materiál, ktorý bude využitý pri ďalšom obstarávaní územno-plánovacej dokumentácie Podhradia.

Ako uviedla námestníčka primátora Tatiana Mikušová, tento materiál by mal riešiť štyri sekcie územia (Zuckermandel, kúrie, Vydricu i príslušný úsek nábrežia). Nasledovať by mala široká diskusia, ktorej výsledky, resp. z nej vyplývajúce pripomienky, by sa mali zapracovať do existujúcej dokumentácie. Napokon by mal byť vypracovaný územný plán zóny, ktorý investorom poskytne pomerne presný obraz budúcej výstavby v Podhradí.

Ako zdôraznil primátor Andrej Ďurkovský, zmena prístupu mesta spočíva najmä v komunikácii s verejnosťou. Príprava príslušného materiálu preto bude trvať o niečo dlhšie ako pri iných územných dokumentoch. Podľa Martina Arpáša z magistrátneho odboru územného plánovania bude územný plán zóny spracovaný asi o rok.

Výhodou pre mesto i investorov bude, že jasne vymedzí, čo v Podhradí môže byť postavené a čo nie. M. Arpáš konštatoval, že už dnes existujú určité kritériá na budúcu výstavbu - najmenej prísne sú v oblasti Zuckermandlu, prísnejšie v oblasti Vydrice a najprísnejšie v časti kúrie. Je možné, že výška zástavby by postupne narastala v smere od Nového mosta po tri vežiaky pri vyústení tunela.

Podľa A. Ďurkovského J&T Global s postupom mesta súhlasí, ale v prípade druhého investora, ktorým je akciová spoločnosť Avant, „mesto naráža na rozdielnosť názorov“, ktorá súvisí s tým, že Avant sa ocitá v časovej tiesni a chce čo najskôr začať stavať. A. Ďurkovský pripustil, že existuje istý konflikt záujmov mesta a investorov, ktorí logicky chcú zakúpené pozemky maximálne zhodnotiť, napríklad aj výstavbou výškových budov, čo mesto odmieta.

Pokiaľ ide o postup bývalého vedenia mesta, primátor vyjadril názor, že bolo chybou najprv pozemky predávať a až potom rozmýšľať, čo by na nich mohlo stáť.

(juh)

Páčil sa vám článok?