V Novom Meste vznikla petícia proti investičnému zámeru na Višňovej

15.8.2022
výstavba na Višňovej/Bárdošovej
Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Novom Meste vznikla petícia proti investičnému zámeru bytového domu Višňová na Kramároch. Obyvatelia v nej žiadajú magistrát, aby k zámeru v parku na rohu Višňovej a Bárdošovej ulice vydal nesúhlasné záväzné stanovisko hlavného mesta. Argumentujú tým, že neúmerne zaťaží dlhoročne stabilizované územie.  

"Sme proti akejkoľvek výstavbe na pozemku v katastrálnom území Vinohrady na ulici Višňová, ktorý bol pri výstavbe okolitých bytových domov v 60. - 70. rokoch určený ako pozemok pre zeleň. Chceme, aby nezastavanou zeleňou/parkom ostal aj naďalej," konštatujú v petícii.

Navrhovaný zámer je podľa nich v rozpore so záujmami miestnych obyvateľov a predstavuje silný kontrast so súčasným stavom, teda parkovou zeleňou a detským ihriskom v susedstve. Poukazujú tiež na neúmerné navýšenie dopravy v dotknutej lokalite, pričom ranný dopravný kolaps spôsobuje už otvorenie novej nemeckej školy či plánované navýšenie kapacít verejnej školy. Pozornosť upriamujú na už v súčasnosti kapacitne nevyhovujúcu križovatku Stromovej a Bárdošovej ulice.

Nepozdáva sa im ani kritický úbytok zelene v lokalite, aj vzhľadom na plánovanú výstavbu a likvidáciu ďalšieho parku v susedstve (projekt Guothov park). "Čo protirečí akýmkoľvek snahám pri adaptácii na klimatickú zmenu v mestách, zadržiavaniu vody a podobne. Náhrada zelene betónom je výsmechom," odkazujú obyvatelia. Za výsmech komunite označujú aj kúpu investičného pozemku, ktorý je desiatky rokov parkom uprostred sídliska.

(TASR)

Páčil sa vám článok?