Na Einsteinovej plánujú ďalšiu dominantu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rušná Einsteinova ulica v Petržalke sa pomaly, ale iste stáva akousi osou, pozdĺž ktorej by v budúcnosti malo stáť niekoľko architektonicky výrazných objektov. Jeden z nich má vyrásť naproti obchodnému centru Aupark.

Ide o súbor stavieb, ktorý ponesie názov Digital Park - CITY GATE - administratívno-obchodné centrum. Developper projektu, akciová spoločnosť GLOBAL INVEST - GIV, pripravuje v komplexe najmä administratívne priestory, obchody, hotel, kongresové centrum a rôzne služby.

Dominantou celého komplexu má byť 20-poschodová výšková budova, v hlavnom objekte majú byť na prízemí prenajímateľné obchodné priestory (asi 3250 štvorcových metrov) a obchodná pasáž, na prvom poschodí supermarket, ďalšia obchodná pasáž a kancelárske priestory. Súčasťou obchodného centra by mali byť aj podzemné garáže so 145 stojiskami, ďalších 330 miest na parkovanie by malo byť na úrovni terénu.

Súčasne s vybudovaním Digital Parku by sa mala postaviť aj lávka pre chodcov a cyklistov, ktorá by mala premostiť Einsteinovu ulicu a budúcu diaľnicu a umožniť tak prepojeni Petržalky s Auparkom a Sadom Janka Kráľa. Stavať by sa malo začať už v priebehu budúceho roku a prvá etapa výstavby celého komplexu by mala byť ukončená v závere roku 2005.

Pre bližšiu predstavu sa žiada dodať, že plocha, na ktorej by mal súbor nových stavieb vyrásť, nesie názov Zadunajský dvor a je ohraničená mimoúrovňovou križovatkou Einsteinova a Panónska cesta s estakádou na Nový most a telesom železničnej trate. Má teda síce dobré dopravné napojenie, ale úroveň zaťaženia hlukom z dopravy dosahuje dosť vysoké hodnoty.

Stojí za zmienku, že na tomto mieste kedysi stáli rodinné domy - v 80. rokoch minulého storočia však kvôli výstavbe vtedajšej komplexnej bytovej výstavby a s tým súvisiacich komunikácií, bola celoplošne asanovaná celá pôvodná urbanistická štruktúra starej Petržalky (pôvodne Engerau), nachádzajúca sa v tejto lokalite.

Z celej pôvodnej stavebnej štruktúry sa zachoval len jeden schátraný prízemný objekt, ktorý je dnes nevyužitý, a časť spevnenej betónovej plochy - boli súčasťou bývalej vojenskej katedry. Na väčšine tohto územia sú dnes len vrstvy stavebných sutín, ale aj rôzny odpad a zvyšky po nedávnej stavebnej činnosti v blízkom susedstve, takže súčasný stav tohto územia je nevyhovujúci.

Po polyfunkčnom objekte Ravak, ktorý má stáť v tesnom susedstve (informovali sme o ňom v jednom z predchádzajúcich vydaní našich novín), je tu teda ďalší veľký projekt, ktorý sa týka Einsteinovej ulice a okolia Auparku. Ak sa v budúcnosti zrealizujú, prinesie to nielen osoh Petržalčanom, ale zmení sa aj panoráma tejto mestskej časti. Napríklad z pohľadu z Bratislavského hradu už nebude vidieť len bezútešnú hradbu panelákov, spomedzi ktorých vyčnievajú len výškové budovy Incheby a Technopolu, ale aj nové dominanty, ktoré značne zmenia tvár Petržalky.

(juh)

Páčil sa vám článok?