Nadstavba na Trenčianskej ohrozuje dom

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Trenčianskej ulice majú obavy z hroziaceho statického narušenia domu, v ktorom žijú. Príčinou je dvojpodlažná nadstavba objektu, ktorú staviteľ buduje odchylne od schváleného projektu pre stavebné povolenie.

Podľa našich informácií boli obyvatelia domu od začiatku proti nadstavbe. Na stavebné konanie ich nikto nepozval, hoci v čase vydania stavebného povolenia (3. apríla 2000) už dvaja obyvatelia boli vlastníkmi bytov a spoločných priestorov (katastrálny úrad povolil dvom obyvateľom vklad vlastníckeho práva 4. januára, resp. 20. marca 2000). Pôvodne šlo o štátne, neskôr obecné byty. Keď sa obyvatelia domu ešte ako nájomníci dozvedeli o pripravovanej nadstavbe, snažili sa nazrieť do stavebnej dokumentácie, no nebolo im to umožnené.

Mestská časť Ružinov ešte v roku 1997 prijala uznesenie na rozvoj bytovej politiky a na základe tohto uznesenia sa rozhodlo, že sa budú realizovať nadstavby na bytovom dome na Trenčianskej ulici číslo 48 až 56. Z problému nadstavby sa postupne stal komplikovaný spor o tom, či obyvatelia domu mali alebo nemali byť prizvaní na stavebné konanie. Okresná prokuratúra v Bratislave II vyslovila právny názor, že prizvaní byť mali, odbor životného prostredia Krajského úradu v Bratislave stavbu zastavil, ale stavebník dosiahol prostredníctvom ministerstva životného prostredia a generálnej prokuratúry zrušenie tohto rozhodnutia.

Podľa tvrdenia mestskej časti realizáciu nadstavby vlani od pôvodnej firmy prevzala iná firma. Výstavba spôsobila obyvateľom domu nemálo problémov nielen v podobe sústavného hluku, ale aj tým, že stavebník zrušil spoločnú televíznu anténu, zrútil pôvodné komíny a pri prácach na streche došlo k zatečeniu do bytov. Ani to však ešte nie je všetko: správca domu na popud obyvateľov dal vypracovať znalecký posudok. Zo znaleckého posudku z októbra tohto roku, ktorého fotokópiu máme k dispozícii v redakcii, vyplývajú závažné skutočnosti. Výslovne sa v ňom uvádza, že zhotovená konštrukcia nadstavby sa líši od schváleného projektu pre stavebné povolenie. Znalec tiež zistil, že stavebník pri výstavbe vychádza z chybných výpočtov. Pri prehliadke pôvodných bytov v dome na Trenčianskej konštatoval poruchy statického charakteru - trhliny v stenách a na stropoch a nadmerné deformácie medziokenných pilierov, ktoré dokonca znemožňujú otváranie a zatváranie okien. Alarmujúce je zistenie, že piliere, steny i priečky domu sú preťažené. „V prípade piliera v byte č. 4, vchod č. 52 trhliny poukazujú na zaťaženie blízke únosnosti piliera a pilier je tesne pred porušením,“ uvádza sa v posudku.

Napriek hroziacemu statickému narušeniu domu stavebník, ktorý na pôvodnú strechu už vyviezol desiatky ton ocele a betónu, pri výstavbe nadstavby doslova šturmuje, asi preto, aby bola stavba čím skôr hotová a výstavbu už nebolo možné zastaviť. Vyjadrenie stavebníka sa nám do uzávierky nepodarilo získať.

Páčil sa vám článok?