Blízko Auparku vyrastie nová dominanta s lávkou, ktorá premostí Einsteinovu ulicu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Neďaleko obchodného centra Au Park, na území medzi Einsteinovou ulicou a železničnou traťou v Petržalke, východne od práve budovaného areálu Toyota - PPC Team, vyrastie nová dominanta.

Bude ňou nový polyfunkčný objekt Ravak, ktorý svoj názov nesie podľa investora jeho výstavby - bratislavskej firmy Ravak Slovakia. Stavba naväzuje na výstavbu spomínaného areálu Toyoty a budúceho Domu nábytku, ktorý má byť najväčší na Slovensku, a zapadá do územno-plánovacej požiadavky vytvoriť pozdĺž Einsteinovej ulice atraktívne mestské prostredie. „Pôjde o 12-podlažný objekt s podzemnými garážami, pričom ďalšie garáže budú aj na druhom a treťom podlaží,“ uviedol jeden z autorov projektu architekt Ivan Kočan. „Celé prvé nadzemné podlažie je určené na obchodnú vybavenosť, na zvyšných podlažiach budú administratívne priestory najvyššej kvality. Na streche nižšej časti budovy bude vyhliadková terasa s možnosťou usporiadania rôznych kultúrno-spoločenských akcií. Na 11. nadzemnom podlaží výškovej časti objektu bude situovaná atraktívna reštaurácia s terasou a panoramatickým výhľadom na siluetu Bratislavy.“

Zaujímavosťou je, že cez stred objektu povedie šesť metrov široká lávka pre chodcov a cyklistov, ktorá bude premosťovať Einsteinovu ulicu a spájať tak Petržalku s Au Parkom a Sadom Janka Kráľa. Podobných lávok ponad Einsteinovu ulicu sa bude stavať viac, čo súvisí s pripravovanou výstavbou diaľnice D1 v úseku Viedenská cesta - Prístavný most. Len pre úplnosť dodajme, že trasa tohto 3867 metrov dlhého diaľničného úseku povedie uprostred mestskej rýchlostnej komunikácie Einsteinova.

Vráťme sa však k objektu Ravak. Zo spomenutej pešej lávky bude možné zísť výťahom priamo do priestorov budovy. O jej rozmeroch si možno urobiť obraz aj na základe nasledujúcich čísel: plocha kancelárií bude dovedna 5000 štvorcových metrov, obchody budú na ploche 900 štvorcových metrov. V garážach bude dovedna 119 stojísk, ďalších 75 stojísk bude na parkoviskách. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že celý objekt bude riešený ako bezbariérový. Investor predpokladá, že v prenajímateľných priestoroch nájdu svoje sídlo renomované spoločnosti. Novú budovu by mali začať stavať v apríli budúceho roka, dokončený by mal byť v júni 2004.

Páčil sa vám článok?