Schválili výstavbu domov na Vinohradoch

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na rozsiahlom území v Bratislave - Vinohradoch, ktoré sa doteraz využívalo najmä na poľnohospodárske účely, sa budú v budúcnosti stavať nízkopodlažné domy.

Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, keď schválili zmenu a aktualizáciu územného plánu v takzvanej zóne Podhorský pás. Zmenu využitia územia už schválil aj Krajský úrad v Bratislave. Vypracovanie urbanistickej štúdie riešiacej nové využitie tohto územia si už dávnejšie objednala mestská časť Bratislava - Nové Mesto. „Zámer je starý už asi šesť rokov,“ uviedla vedúca oddelenia územného plánu a životného prostredia Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto Valéria Triznová. „Prvým krokom bolo dosiahnuť zmenu využitia poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodársku, aby tu mohli byť stavebné pozemky. Tlačili nás do toho majitelia pozemkov, ktorí ich získali v rámci reštitúcií, k vinohradníctvu nemajú vzťah, ale chceli by tu stavať. Schválená zmena sa týka len časti toho, čo sme pôvodne predpokladali - z rôznych príčin sa tam nedostali napríklad pomerne rozsiahle lokality Koziarka a Varan.“

Podľa štúdie ide o „rozmanito štruktúrované územie podhorského pásu s výrazne členeným terénom“, situované v časti Vinohrady. Severná hranica zóny je daná okrajom lesa, pokračuje po hranici oddeľujúcej extravilán a intravilán mesta, po Bellovej a Podkolibskej ulici a končí sa na hranici lesa nad Cestou na Kamzík. Západná a juhozápadná hranica je vedená po Vidlicovej ulici, Pod Strážami, Matuškovej ulici a končí sa na Jaskovom rade. Juhovýchodnú hranicu vymedzuje železničný koridor Bratislava - Trnava a rozhranie medzi katastrálnymi územiami Vinohrady a Rača, severozápadnú hranicu vymedzuje Pekná cesta.

Celé toto územie s rozlohou asi 300 hektárov, na ktorom v súčasnosti žije asi 330 ľudí, sa má v budúcnosti výrazne zmeniť. Po zmene doterajšieho využitia pôdy na nízkopodlažnú bytovú zástavbu a občiansku vybavenosť v spolu 40 jednotlivých lokalitách by tu mohlo v budúcnosti žiť o 6800 až 9400 obyvateľov viac ako v súčasnosti. Pribudnúť by mali aj dve obslužné komunikácie Biely Kríž - Sliačska a Sliačska - Podkolibská. Zatiaľ ide o hudbu budúcnosti: mestskú časť Bratislava - Nové Mesto ešte len čaká príprava spracovania územného plánu zóny.

Štúdia rešpektuje ochranné pásma chránenej krajinnej oblasti i Bratislavského lesoparku. Nemá dôjsť k likvidácii využívaných vinohradov, naopak, podľa štúdie je to „posledná možnosť zachovať v Bratislave tradície vinohradníckej výroby.“

Páčil sa vám článok?