Postavia v Petržalke športový komplex?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Zámer vybudovať v Petržalke mamutie športové centrum pretrváva. V súčasnosti je aktuálny projekt, ktorý ráta s výstavbou takéhoto centra v blízkosti Chorvátskeho ramena.

„Myšlienka petržalskej športovej haly nie je nová, pôvodné zámery však narážali na odpor obyvateľstva,“ uviedol petržalský starosta Vladimír Bajan. „Vedenie hlavného mesta má ambície stavať jednoúčelovú hokejovú halu medzi Starým a Novým mostom, pričom by padlo za obeť ihrisko Polygraf. Mestská časť chce polyfunkciu v inej lokalite, a to v rozsahu, aký sa ešte na Slovensku nerealizoval.“

S projektom prišla bratislavská spoločnosť Redid. Budúce kultúrno-spoločenské a športové centrum Bratislava - Petržalka by podľa konateľa spoločnosti Jaroslava Janáča malo byť rozdelené na tri zóny. V prvej sa ráta s veľkým plaveckým areálom, ktorého súčasťou by mal byť aj blok malokapacitných telocviční a poliklinika pre športovcov. V druhej je navrhnutý štvorhviezdičkový hotel, multifunkčná športová hala s kapacitou päťtisíc miest a hlavná hala s kapacitou 15-tisíc miest. V tretej časti má byť administratívna budova a garáže. V komplexe sa ráta s dráhami pre jazdu na kolieskových korčuliach, tenisovými dvorcami, horolezeckými stenami a ďalšími atrakciami. Podľa predstáv autorov zámeru by mal byť komplex dokonca vybavený vlastným televíznym systémom, ktorý by umožňoval monitorovať jednotlivé podujatia. Rozšíriť a upraviť na rekreačné aktivity by sa malo aj Chorvátske rameno.

Spoločnosť Redid požiadala o dlhodobý prenájom pozemkov v okolí Chorvátskeho ramena, z ktorých časť patrí mestu a jeden je zverený do správy mestskej časti, na 50 rokov. Prejavila tiež záujem o zakotvenie predkupného práva k týmto pozemkom v jej prospech. Nádejný investor, ktorým je spoločnosť Landbase International Inc. so sídlom v San Antoniu (Texas) uvažuje o realizácii projektu športového centra. „O našom americkom partnerovi sme získali kladné referencie,“ uviedol J. Janáč. „Američania už stavali v 63 krajinách sveta, okrem iných aj v Rakúsku.“

Až budúcnosť ukáže, do akej miery ide o ďalšiu víziu alebo reálny projekt. Ak mestské zastupiteľstvo, ktoré má zasadať po uzávierke tohto vydania našich novín, prenájom uvedených pozemkov schváli, podľa V. Bajana by sa mohlo so stavebnými prípravami začať už na jeseň tohto roku. Ostávajú viaceré otázniky, ktoré súvisia napríklad s tým, že navrhované dopravné riešenia kolidujú s plánovanou výstavbou metra. Pripomienky sú aj k situovaniu zamýšľaného hotela a k podobe ďalších častí komplexu. Okrem toho nie je jasné, čo bude s druhým projektom, ktorý teraz posudzuje mesto.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie