Investor v zóne Pribinova je už známy

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Roky pripravovaný projekt premeny zóny Pribinova na nové mestské centrum nadobúda reálne kontúry. Dôležitý krok urobilo v uplynulých dňoch mestské zastupiteľstvo, ktoré schválilo predaj pozemkov írskej developperskej spoločnosti Ballymore Properties.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili spätné odkúpenie časti pozemkov od akciovej spoločnosti Metro Bratislava a ich následný predaj v jednom balíku spolu s pozemkami patriacimi mestu spoločnosti Realspektrum Dunaj, ktorá na Slovensku zastupuje spomenutého írskeho developpera. Okolo tejto spoločnosti sa objavili určité pochybnosti, tie sú však podľa slov prvého námestníka primátora Pavla Minárika neopodstatnené.

Ako uviedol Minárik, záujemcov o investovanie na tomto území bolo pôvodne päť, relevantné ponuky predložili traja, „Najvýhodnejšie podmienky ponúkla práve spoločnosť Ballymore Properties,“ konštatoval P. Minárik. Írska spoločnosť dá za pozemky rovných 555 miliónov korún s tým, že v tejto atraktívnej lokalite vybuduje na vlastné náklady verejné komunikácie a priestranstvá, technickú infraštruktúru a protipovodňovú ochranu v úseku medzi Starým mostom a budúcim mostom Košická v hodnote vyše 384 mil. korún. „Keď sa tieto dve sumy zrátajú, vychádza kúpna cena za meter štvorcový pozemku okolo 20 000 korún,“ uviedol P. Minárik, podľa ktorého mesto časť z takto získaných prostriedkov hodlá využiť na splatenie časti dlhu Nomure. Ako dodal, prvá etapa obnovy tohto územia by mohla byť ukončená už v roku 2004.

Spoločnosť Ballymore Properties investovala napríklad do výstavby v Londýne na nábreží Temže a podieľala sa na rekonštrukcii tamojších prístavov. Jej aktivity majú položiť základ nového centra Bratislavy, ktoré je potrebné z jednoduchého dôvodu, že Staré Mesto už nie je schopné plniť všetky úlohy hlavného mesta. V zóne Pribinova, ktorá zahŕňa priestor s rozlohou vyše 45 hektárov, má vyrásť nové obchodné, spoločenské a administratívne centrum, ale vzniknúť by tu mali aj nové možnosti kvalitného bývania. Nová zástavba má rešpektovať existujúce objekty - budovou ministerstva vnútra a novostavbou SND počnúc a Presscentrom končiac.

Páčil sa vám článok?