Výstavba požiarnej stanice bude meškať

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na dokončenie Požiarnej stanice v Bratislave - Petržalke chýba asi osem miliónov korún, preto nebude dokončená v plánovanom termíne.

S výstavbou požiarnej stanice sa začalo koncom roku 1997. Vtedy dostal investor stavby osem miliónov korún zo štátneho rozpočtu na všetky prípravné, projektové a zemné práce. V priebehu roka 1998 táto na finančné prostriedky náročná stavba odčerpala zo štátneho rozpočtu, z kapitálových prostriedkov bratislavského magistrátu i z rozpočtu mestskej časti Bratislava - Petržalka ďalších 40 miliónov korún. O rok neskôr realizátori výstavby Požiarnej stanice v Petržalke preinvestovali 25 miliónov korún a v roku 2000 ešte o tri milióny viac. Aj preto v priebehu roka 2000 mohlo skolaudovať hasičské cvičisko i športovisko, oplotenie celého areálu, spevnené stanovisko kontajnerov, nízkonapäťová prípojka elektrickej energie a všetky terénne a sadové úpravy, ako aj časť prístupovej cesty na Čapajevovej ulici s verejným osvetlením.

Keďže počas výstavby museli zabezpečiť prístup ťažkej stavebnej, respektíve hasičskej techniky naplnenej vodou po komunikácii, ktorá nezodpovedala ani kategórii 2. triedy, museli ju zrekonštruovať a najmä spevniť. Na ceste bolo treba osadiť aj signalizačné svetlá a kompletne vybudovať umelé osvetlenie.

Preto na tento rok zostalo urobiť podlahy, dlažby, nátery a maľby v interiéri stanice. Pracovníci investorskej firmy pôvodne chceli tento rok uviesť do prevádzky tri dielne údržby a opráv hasičskej techniky, skompletizovať skladové a hadicové hospodárstvo. Mali v úmysle dokončiť aj operačné stredisko so všetkým, čo k nemu patrí (výstražná svetelná signalizácia, výstražná cestná svetelná signalizácia a protipožiarne vybavenie interiéru). Realizáciu týchto zámerov však brzdia chýbajúce peniaze. Pôvodne plánovaný rozpočet na celú stavbu predstavoval takmer 123 miliónov korún. Podľa posledného dodatku k existujúcej zmluve o dielo celkové náklady na stavbu vzrástli o viac ako 26 miliónov a na jej definitívne dokončenie v súčasnosti chýba osem miliónov.

Páčil sa vám článok?