Centrum má byť aj na pravom brehu Dunaja, pri Starom moste asi bude hotel

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Revitalizovať Sad Janka Kráľa a dobudovať jeho okolie tak, aby viac pripomínalo centrum mesta - to sú v kocke zhrnuté ciele, ktoré si kladie za cieľ urbanistická štúdia Pravobrežného centra Bratislavy. Do štúdie je možné v týchto dňoch nahliadnuť na bratislavskom magistráte.

Štúdia sa zaoberá územím ohraničeným zo severu tokom Dunaja, z východu Starým mostom a pokračovaním Jantárovej cesty, na juhu Einsteinovou ulicou, resp. diaľničným ťahom D61 a zo západu Pečnianskym lesom. Štúdia zohľadňuje viacero požiadaviek na riešenia v tejto lokalite. Kladie si za cieľ predovšetkým zmierniť problém odtrhnutia tohto územia od sídliska Petržalka trasou diaľnice D61, čo navrhuje riešiť priečnymi pešími ťahmi. Princípy riešenia územia sú vypracované v dvoch variantoch, z ktorých oba rátajú s revitalizáciou Sadu Janka Kráľa (vrátane odstránenia nevyhovujúcich aktivít, akými sú nevestinec pri bývalej promenáde, lunapark a nadzemné verejné toalety). V oboch variantoch sa ráta tiež s výstavbou vo východnej časti tohto územia pozdĺž línie Starý most - Jantárová cesta a v južnej časti pozdĺž Einsteinovej ulice. V severovýchodnom cípe územia, v blízkosti vyústenia Starého mosta, sa ráta s výstavbou hotela s ôsmimi, maximálne dvanástimi podlažiami. Variant A ráta pri Einsteinovej ulici s výstavbou troch blokov občianskej vybavenosti, z ktorých prvé dva by mohli mať maximálne 10 a tretí maximálne 14 nadzemných podlaží. Variant B rieši juhovýchodný cíp územia podobne, s tým rozdielom, že ráta s výstavbou dvoch objektov s administratívnym a komerčným využitím - severného, ktorý by mal mať maximálne 10 nadzemných podlaží, a južného s maximálne 14 podlažiami.

Táto zástavba by voľne nadväzovala na obchodné centrum Au Park. Pri štadióne sa uvažuje s vybudovaním polyfunkčného objektu profilovaného ako športový klub s fitnesscentrom a ďalšími možnosťami na regeneráciu a relaxovanie, v ktorom by mali byť situované aj služby a obchody. V priestore medzi východnou tribúnou a Jantárovou cestou by mohli byť vybudované hromadné podzemné garáže, ďalšie by mohli pribudnúť pri Einsteinovej. Štúdia ráta aj so zveľadením prostredia pri Novom moste, okrem iného sa v nej navrhuje dokončenie stavby objektu športového zariadenia pri veslárskom klube, asanovanie objektov skladov a vybudovanie nového objektu s reprezentatívnou funkciou. Štúdia rešpektuje existujúce pamiatky - Slovenský veslársky klub, Nemecký klub, divadlo Aréna s domčekom strážcu a vodnou vežou, bývalý hostinec Leberfinger, stanicu Propeleru, strážny domček na Starom moste - a ráta aj s rekonštrukciou zaniknutej budovy kedysi slávnej kaviarne Au Cafe.

Páčil sa vám článok?