Na Kramároch pribudne nový kostol

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na pozemku medzi Stromovou a Klenovou ulicou, v tesnej blízkosti práve dokončovaných bytových domov, má vyrásť nový svätostánok - Kostol Srdca Ježišovho a pastoračné centrum. Stavať sa začne zrejme už v tomto roku. „Vlani bolo vydané územné rozhodnutie a v decembri minulého roku aj stavebné povolenie,“ uviedla vedúca oddelenia územného plánu a životného prostredia Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto Ing. arch. Valéria Triznová. „V súčasnosti trvá výberové konanie na dodávateľa stavby.“

Investorom výstavby kostola a pastoračného centra je Rímskokatolícky farský úrad v Marianke, na príprave výstavby sa podieľa aj farnosť Srdca Ježišovho na Kramároch. Architektonické riešenie vychádza z toho, že pôjde o komplex dvoch vzájomne prepojených objektov, z ktorých v jednom sa bude nachádzať kostol a v druhom pastoračné centrum. Kostol je navrhnutý ako jednoloďový, pričom v zadnej časti bude sakristia, miestnosť pre matky a deti, krstiteľnica, dve spovedné miestnosti a hygienické zariadenia. Na poschodí nového chrámu bude okrem miest na sedenie organ, priestor pre spevokol a skladový priestor. Má tu byť aj malá kotolňa umožňujúca autonómnu prevádzku chrámu. Súčasťou kostola má byť veža, ktorej výška aj s krížom dosiahne 20 metrov nad úroveň Klenovej ulice.

Hlavná chrámová loď je opticky prepojená s átriom, ktoré v letných mesiacoch umožní rozšírenie chrámu. V chráme sa ráta so 107 miestami na sedenie a 150 na státie, pričom v priestore pre matky s deťmi bude možné umiestniť ešte asi 12 osôb.

Pastoračné centrum a farské objekty sú rozložené na dvoch podlažiach. Priestory fary spolu s ubytovacími priestormi a hospodárskou časťou majú byť v severozápadnej časti objektu. Samotné pastoračné centrum, ktoré má pozostávať z klubových priestorov, knižnice a príslušenstva, bude situované v juhozápadnej časti. Prízemie bude spojovacou chodbou prepojené s kostolom.

Kedy bude nový kostol spolu s pastoračným centrom dokončený, nie je presne známe. Do značnej miery to závisí od možností investora a od darcov, ktorí prispeli, resp. ešte prispejú na výstavbu finančnými darmi.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie