Druhá veža Polusu bude vyššia ako prvá

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavba druhej výškovej administratívnej budovy Polus City Centre sa začne možno už v apríli tohto roku. Druhá veža Polusu bude ešte o niekoľko metrov vyššia ako prvá - Millenium Tower, ktorá už stojí.

Ako uviedol vedúci referátu územného rozvoja Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto Ing. František Mészáros, investor Polus Investment, ktorý si v roku 1998 zabezpečil územné rozhodnutie na celý komplex, mienil Polus vybudovať na tri etapy. Prvá z nich, ktorá zahŕňa samotný Polus City Centre s obchodmi, hypermarketom Carrefour a Millenium Tower, je už hotová. „V rámci pokračovania výstavby mieni investor postaviť druhú výškovú budovu,“ konštatoval Ing. Mészáros. „Stavebné povolenie by malo byť vydané v priebehu marca až apríla tohto roku.“

Druhá veža Polusu bude mať 22 nadzemných a jedno podzemné podlažie. Každé podlažie ponúkne plochu asi 10-tisíc štvorcových metrov nadštandardných administratívnych priestorov. Nová výšková budova má byť o kúsok vyššia ako prvá veža - jej výšku limitovala Štátna letecká inšpekcia. „Budova bude stáť pri výjazde z Polus City Centre na Vajnorskú ulicu, v priestore medzi Kuchajdou a obchodným centrom,“ uviedol Ing. Mészáros. „Z pohľadu pri vjazde v smere do stredu mesta bude svojím výzorom pripomínať výškovú budovu Všeobecnej úverovej banky na Mlynských nivách, z pohľadu pri výjazde z mesta bude pripomínať Millenium Tower. Nová dominanta bude mať podobnú konštrukciu a obvodový plášť ako Millenium Tower, farba fasády bude kombináciou svetlošedej a zelenej farby, čo je typické pre stavby podobného zamerania.“

Druhá veža má, podobne ako jej staršia „sestra“ Millenium Tower, patriť do kategórie tzv. inteligentných budov, čo znamená, že klimatizácia, požiarny systém, výťahy a ďalšie technické zariadenia majú byť riadené z velína.

Podľa Ing. Mészárosa má v budúcnosti pribudnúť pri Poluse ešte tretia, tzv. bytová veža, ale ešte nie je rozhodnuté, či a kedy sa začne stavať.

Páčil sa vám článok?