V Petržalke postavia nový mestský blok

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavbu mestského bloku pripomínajúceho zástavbu, s akou sa stretávame v centre mesta, predpokladá návrh, s ktorým prichádza spoločnosť Billa Reality Slovensko. Mestský blok A, ako sa predpokladaný súbor objektov označuje, by mal stáť na Muchovom námestí.

Súbor štyroch objektov, ktoré by mali tvoriť architektonicky uzatvorený celok, má vyrásť na štvorcovom pozemku ohraničenom Farského ulicou po južnom okraji, Jantárovou cestou po východnej strane a Černyševského ulicou po severnom a západnom okraji. Ide o atraktívny priestor, vhodný na výstavbu nových stavieb, ktoré by tomuto miestu dodali mestskejší charakter. Mestský blok A má pozostávať z nového supermarketu Billa, dvoch polyfunkčných domov a administratívnej budovy. Výstavba by sa mala realizovať v štyroch etapách, pričom prvou z nich by malo byť vybudovanie novej Billy. Supermarket, ktorý pravdepodobne začnú stavať v októbri tohto roka a dokončia v marci 2003, bude v jednopodlažnom objekte s predajnou plochou 1800 štvorcových metrov. V ďalších dvoch etapách by mali na Muchovom námestí vyrásť dva osemposchodové polyfunkčné domy, ktoré na prízemí ponúknu priestory na prenájom a rôzne služby, ako je predaj nábytku, kobercov, fotoateliér, ako aj kancelárie a iné predajne s celkovou úžitkovou plochou vyše 3900 štvorcových metrov. Na vyšších podlažiach by mali byť byty - 35 jednoizbových, 87 dvojizbových a 38 trojizbových. Pre potreby návštevníkov supermarketu a obyvateľov domov sa plánuje aj výstavba 288 povrchových a 257 podzemných parkovacích miest. Poslednou etapou výstavby bloku má byť postavenie administratívnej budovy, v ktorej by mala sídliť pobočka nemenovanej banky, čomu bude prispôsobená aj konštrukcia tohto objektu. Táto posledná etapa výstavby, po ktorej ukončení by na pravom brehu Dunaja stálo celkom nové Muchovo námestie, by mala byť ukončená až v roku 2014.

Žiada sa dodať, že spoločnosť Billa Reality Slovensko návrh predložila ako variantný, pričom výstavbu supermarketu (prvá etapa) pokladá za minimálny a výstavbu celého bloku (všetky štyri etapy) za maximálny variant. V plnej miere zabezpečuje len vypracovanie projektovej dokumentácie a inžiniering činnosti, pre samotnú realizáciu stavieb sa má vytvoriť konzorcium firiem, ktoré investične a organizačne zabezpečí výstavbu bloku A. Zloženie tohto konzorcia zatiaľ nie je uzavreté.

Istým problémom je, že na území, kde sa predpokladá výstavba, sú tzv. dočasné stavby - dva administratívne objekty (v jednom z nich sídli spoločnosť Metro, ktorá sa zaoberá prípravou bratislavského metra) a objekt autoservisu Toyota.

Páčil sa vám článok?