Samospráva mestskej časti Nové Mesto chce zachrániť Istropolis a stavať kostol

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Snaha zachrániť umelecké a kongresové centrum Istropolis, rekonštrukcia Strediska kultúry na Stromovej ulici, opravy viacerých komunikácií či výstavba kostola na Kramároch figurujú medzi najdôležitejšími investičnými akciami, ktoré na tento rok plánujú v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

Centrum Istropolis v Dome odborov Krajský úrad v Bratislave svojím rozhodnutím 1. augusta 1999 zrušil. Odvtedy sa mestská časť usiluje tento celoslovensky významný kultúrny stánok zachrániť. „Rokovania s terajšími vlastníkmi objektu napriek doterajšiemu neúspechu pokračujú, predstavitelia samosprávy Nového Mesta veria, že nájdeme spoločnú reč,“ uviedla Valéria Reháčková, tlačová tajomníčka starostu mestskej časti. „Miestne zastupiteľstvo Bratislava - Nové Mesto pre tento účel vyčlenilo pre tento rok 15 miliónov korún ako prvú splátku z možných desiatich, ktoré v prípade vzájomnej dohody mestská časť ponúka. Sme presvedčení, že majiteľ objektu nedopustí, aby Dom odborov nasledoval osud neďalekej budovy - bývalých kúpeľov Centrál, a našej žiadosti o kúpu v záujme jeho zachovania vyhovie.“

Mestská časť má záujem aj o zachovanie polikliniky na Tehelnej ulici v pôvodnom zameraní a rozsahu. Až 19 miliónov korún vynaloží Nové Mesto na rekonštrukciu Strediska kultúry na Stromovej ulici, kde pribudnú priestory pre dôchodcov, učebne pre výuku mládeže, zväčší sa kapacita spoločenskej miestnosti a skvalitnia sa priestory miestnej knižnice. Za zmienku stojí aj šesť miliónov korún, ktorými chce mestská časť prispieť na výstavbu nového kostola na Kramároch. V tomto roku by sa mala začať aj výstavba bytového domu so sto bytmi na Nobelovej - Odborárskej ulici. „Byty budú určené najmä mladým sociálne odkázaným občanom,“ uviedla hovorkyňa.

Na výstavbu a opravu komunikácií vynaložia 22 miliónov korún. Z toho na opravu vozoviek 11,3 miliónov, na opravu výtlkov vyše tri milióny, výstavbu a opravu chodníkov 2,5 milióna atď. Konkrétne to bude oprava Chrasťovej, Jeséniovej (od Podkolibskej po Vančurovu), Horskej, Čajakovej (slepá od Kraskovej ulice). Lombardiniho, Riazanskej, Halašovej (od Riazanskej po Záborského a od Pluhovej po Zátišie), Brusnicovej (horný úsek), Šancovej, Kyjevskej a ďalších.

(lau)

Páčil sa vám článok?