Výstavba Národného tenisového centra si vyžiada viac ako 332 miliónov korún

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Viac ako 332 miliónov korún si vyžiada výstavba Národného tenisového centra (NTC), ktorú v uplynulých dňoch schválila aj vláda. Zámer vybudovať tento nový svätostánok slovenského športu okamžite vyvolal diskusie o tom, či v súčasnej hospodárskej mizérii nejde o zbytočný prepych.

Najprv niekoľko základných faktov. NTC by malo stáť na Príkopovej ulici v časti pôvodného areálu tenisového klubu Slovan Bratislava.

Slovenský tenisový zväz (STZ) v roku 1999 vďaka finančným prostriedkom zo Štátneho fondu telesnej kultúry vo výške 23 miliónov korún odkúpil od Tenisového klubu Slovan Bratislava pozemok so starým centrálnym dvorcom, ktorý má po plánovanej rekonštrukcii spĺňať parametre NTC. Už vlani STZ pripravil projektovú a technickú dokumentáciu stavby tak, aby sa po schválení vládou SR mohla rekonštrukcia a výstavba začať ešte v tomto roku (čo sa však už zjavne nestihne, pozn. red.).

Podľa informácií STZ má byť popri vytvorení možnosti na celoročnú prípravu reprezentantov a juniorských výberov Slovenskej republiky, sústredení jednotlivých reprezentačných výberov a podobne najmä organizovanie vrcholových podujatí reprezentácie SR. Malo by ísť o také akcie, akými sú Davis Cup, Fed Cup či súťaže juniorov ETA. Slovenský tenisový zväz argumetuje aj tým, že podujatia tohto typu sa na Slovensku môžu vzhľadom na stav existujúcich zariadení organizovať len na základe udelenej výnimky, ktorej platnosť onedlho vyprší.

Nezanedbateľným poslaním NTC by malo byť aj vytvorenie podmienok na organizovanie tzv. VIP turnajov. Podľa zámerov Slovenského tenisového zväzu by tiež malo vytvoriť podmienky na rekreačný tenis a šport vôbec pre významných a prospešných partnerov zväzu. ako aj významným zahraničným návštevám.

Po zverejnení informácií o tom, že vláda výstavbu NTC schválila, sa v médiách ihneď objavili kritické pripomienky predovšetkým zo strany telocvikárov, ktorí poukázali na katastrofálny stav telocviční v základných a stredných školách po celom Slovensku. Podľa ich názoru by sa mali prednostne riešiť akútne problémy financovania školstva a až potom by mali prísť na rad projekty typu NTC.

(lau)

Páčil sa vám článok?