Projekt výstavby polyfunkčného objektu na rohu Kozej a Zochovej je odvážny

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na dolnom vyústení Kozej a Zochovej ulice, priamo oproti sídlu Najvyššieho súdu, by mala vyrásť nová polyfunkčná budova, ktorá by podľa autorov projektu mala nielen vyplniť priestor, v minulosti necitlivo narušený pri výstavbe Staromestskej ulice, ale aj uľahčiť priechod cez túto frekventovanú dopravnú spojnicu a poskytnúť priestory pre obchodné, reštauračné a oddychové služby pre verejnosť.

Najpozoruhodnejšie na tomto projekte je nepochybne práve zamýšľané premostenie Staromestskej ulice. Ide o riešenie, ktoré - ako zdôrazňuje autor celého projektu Peter Bauer - preferovali na základe historických podkladov aj mestskí pamiatkári. Projekt zároveň rieši aj súčasný nevyhovujúci stav podchodu, ktorý je často mimo prevádzky kvôli zatápaniu spôsobenému vysokým stavom podzemných vôd a nefunkčnému osvetleniu a neumožňuje bezbariérový prístup. Podchod by bol zrušený a nahradil by ho nadchod, ktorý by bol súčasťou polyfunkčnej budovy.

„Realizáciou takto poňatého projektu sa súčasné problémy s podchodom odstránia tým, že pravidelne zatápanú trasu pre chodcov presunieme z podzemia nad terén,“ uviedol P. Bauer. „Zároveň bude podzemná časť nového objektu riešená tak, aby drenážnym systémom a systémom regulácie hladiny podzemných vôd boli skonsolidované hydrogeologické pomery a hladina podzemných vôd sa stabilizovala tak, aby neohrozovala ani suterénne priestory susedných budov.“

Nový objekt by vzhľadom na okolitú zástavbu mal mať sedem podlaží , čím nadväzuje na susedné budovy na Zochovej a Kozej ulici a zohľadňuje aj architektonické dominanty okolitých verejných budov - kláštora kapucínov, budovy VŠMU, krajského úradu a Najvyššieho súdu. Dve podlažia by mali poskytnúť priestory pre služby určené širokej verejnosti - obchody, reštaurácie lekárske ambulancie, advokátske kancelárie, bankové služby a podobne. Projekt ráta aj s trojpodlažnými podzemnými garážami s kapacitou 164 miest, z ktorých časť by taktiež bola určená pre verejnosť.

Cez prízemné podlažie objektu by mala byť vybudovaná pasáž, umožňujúca bezpečný a pohodlný prechod z okolitých ulíc na zastávku MHD, do obchodných priestorov i k mimoúrovňovému priechodu. Spomenuté premostenie má mať tri podlažia, čím projekt zohľadňuje požiadavku, aby aj po výstavbe premostenia bolo z Hodžovho námestia vidieť na Bratislavský hrad. Prechod cez Staromestskú ulicu je riešený eskalátormi a ráta sa aj s výťahom pre imobilných spoluobčanov.

„Takto koncipovaný projekt odsúhlasili okrem Komisie územného a strategického plánovania hlavného mesta Bratislavy aj magistrát a mestská časť Staré Mesto vo svojich záväzných stanoviskách, ako aj ďalších 52 dotknutých inštitúcií,“ konštatoval P. Bauer. „Na tomto základe vydal okresný úrad stavebné rozhodnutie.“

Páčil sa vám článok?