Nové Národné divadlo je takmer hotové, na budúci rok by už mali otvoriť jeho časť

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Nové Slovenské národné divadlo sa buduje už pätnásť rokov a získalo tak neradostný primát najstaršej novostavby na Slovensku. Termín dokončenia tejto megastavby sa neustále odsúva, ale už dnes je reálne, že jej niektoré časti budú hotové už na budúci rok.

Podľa vedúceho odboru Novostavba SND Správy kultúrnych zariadení ministerstva kultúry Štefana Koluša je stavebne budova dokončená na 80 percent, technologicky asi na 70 percent. V tomto štádiu podľa jeho názoru iné úvahy ako urýchlené dokončenie diela sú irelevantné a nezmyselné. „Niektoré časti sú už prakticky hotové, stačí položiť na dlážku koberce a namontovať svietidlá,“ hovorí .Napriek tomu si na sprevádzkovanie divadla ešte počkáme. Náklady na výstavbu tohto kolosu sa z pôvodných 873 miliónov korún v roku 1986 po preindexovaní a transformácii cien vyšplhali na štyri miliardy. V tomto roku sa na výstavbu vyčlenilo 659 miliónov (vlani to bolo len 150 miliónov), vládny návrh na budúci rok ráta údajne so 406 miliónmi. „Keďže v roku 2000 a 2001 sa nenaplnili finančné zdroje potrebné na dostavbu divadla, vládou určený termín ukončenia výstavby diela v roku 2001 je nereálny. Reálne je ukončenie časti Opera do septembra 2002,“ uviedol Štefan Koluš. ,,Terajší investor stavby, ktorým je Správa kultúrnych zariadení ministerstva kultúry, by veľmi uvítal, keby bol stanovený koncový termín ukončenia diela, bez poznania ktorého je príprava a realizácia výstavby veľmi problematická.“

Ako vysvetlil, na tento termín nadväzujú záručné lehoty, repasné práce, výmena zariadení a iné problémy, vyplývajúce z neúmerného predlžovania výstavby .

V súčasnosti prebiehajú práce na hydroizolácii podzemných garáží, dokončujú sa hrubé konštrukcie vonkajších parkovísk a sietí. Vnútri objektu pokračujú kamenárske práce, vyhotovovanie zabudovaného interiéru, finišujú povrchové úpravy (podlahy, stierky, omietky, sadrokartónové konštrukcie atď.), pracuje sa na rozvodoch silnoprúdu a slaboprúdu. Po kolaudácii odovzdávacej stanice tepla a trafostanice sa podarilo skolaudovať aj Centrálnu prípravu vzduchu (klimatizácia), končia sa práce na dolnom scénickom zariadení opery a pracuje sa na hornom scénickom zariadení opery a činohry a na dolnom scénickom zariadení činohry. „Napriek dlhotrvajúcemu priebehu výstavby nebude novostavba SND technickým skanzenom, pretože pri aktualizácii projektov dbáme na to, aby príslušné zariadenia boli na úrovni doby,“ uviedol Š. Koluš.

Otvorenie nového Slovenského národného divadla, ktoré mnohí zatracujú ako megalomanský pomník bývalého režimu, sa pomaly, ale iste blíži. Až čas ukáže, či si k nemu Bratislavčania (a spolu s nimi celé Slovensko) dokážu vytvoriť vzťah.

Páčil sa vám článok?