Most Košická predložili verejnosti

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. augusta je až do konca mesiaca predložená na verejné prerokovanie urbanistická štúdia Most Košická. Stavba prechádza tromi mestskými časťami - Petržalkou, Starým Mestom a Ružinovom. Štúdia je vystavená na vývesnej tabuli vo vestibule bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí a na vývesných tabuliach miestnych úradov dotknutých mestských častí.

RUŽINOVČANIA SÚ PROTI MOSTU

V mestskej časti Ružinov, v lokalite Nivy už vzniká občianske združenie, ktoré vystupuje proti plánovanej výstavbe mosta. Občania upozorňujú, že projektová dokumentácia Mosta Košická je v rozpore s navrhovaným projektom environmentálnej politiky mestskej časti Ružinov. MHD je v dôsledku dlhodobého podfinancovania v katastrofálnom stave. Kvalita a kultúra cestovania sa dlhodobo znižuje. Naopak, zvyšuje sa počet ľudí využívajúcich individuálnu automobilovú dopravu, následkom čoho je preťažená komunikačná sieť, čo sa negatívne odráža na cestovnej rýchlosti. Jedným z riešení má byť výstavba Mosta Košická, ktorého projekt označujú nespokojní Ružinovčania za deštruktívny.

V záujme zachovania životného prostredia lokality odporúčajú riešiť dopravnú situáciu tak, aby ukončenie výjazdovej komunikácie na ľavom brehu Dunaja bolo na križovatke ulíc Landererova a Prístavná. Prípravný výbor občianskeho združenia upozorňuje aj na možnosť ohrozenia zdravia Bratislavčanov. Podľa výsledkov prieskumu sa tu potvrdila nielen prítomnosť ropných látok, ale aj prítomnosť zdraviu škodlivých a ohrozujúcich látok. Ružinovčania preto žiadajú, aby orgány nevydali stavebné povolenie dovtedy, kým nebudú známe analýzy o dopadoch škodlivých a ohrozujúcich látok z lokality niekdajšej firmy Apollo.

~ ~ ~

PETRŽALČANIA SÚ ZA MOST

Na potrebu výstavby piateho mosta naopak upozorňuje občianske združenie Petržalská komunita. Výstavba Mosta Košická je podľa nich jediným reálnym spôsobom, ako v najbližších rokoch zlepšiť dopravnú situáciu v hlavnom meste a predísť tak možnému kolapsu. Združenie Petržalská komunita nesúhlasí s názormi niektorých ochranárskych a občianskych združení z ľavého brehu Dunaja, ktorí sú zásadne proti výstavbe piateho bratislavského mosta. Na časté argumenty, ktoré hovoria o možnom posunutí mosta, reaguje Petržalská komunita tým, že rovnaký prístup proti stavbe, aký presadzujú ľudia z Košickej, by mali aj obyvatelia iných ulíc, na ktoré by sa mal most napájať.

Stavba mosta je rozdelená na dva funkčné celky. Prvá, ktorá by sa mala začať ešte na jeseň tohto roka, pozostáva z prípravy staveniska, asanačných prác, realizácie prístupových ciest a prekládok niektorých inžinierskych sietí.

Páčil sa vám článok?