Treba rešpektovať aj pôvodnú zástavbu

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ak sa návštevník Bratislavy dostane Novým mostom do centra mesta, tak bude určite prekvapený ako rýchlo ho po Staromestskej ulici minie a zistí, že sa opäť ocitá kdesi na periférii. A práve v tom je pre naše mesto asi ten najväčší problém.

V centre Bratislavy sa za posledných 50 rokov naozaj viac búralo, ako stavalo. Dokonca aj to, čo sa postavilo, zväčša dosť problematicky zapadá do atmosféry okolia. Posledným príkladom je nová budova Tatra banky na Hodžovom námestí. Každého vari potešilo, že sa na tomto mieste začalo stavať, aby sa trochu zacelila jazva z budovateľských čias, no čoskoro prišlo aj vytriezvenie. Nová budova svojou výškou i vzhľadom veľmi rozpačito naznačuje ako bude dotvorené toto námestie. Okrem toho, dosiaľ námestiu dominujúci Grassalkovichov palác sa dostáva takto späť do úzadia, ako to bolo po minulé roky. Názory, že tento palác aj tak nie je vhodnou budovou pre prezidenta, vyznievajú veľmi macošsky v meste, kde takýchto budov je ako šafranu.

Je chvályhodné, keď je snaha vytvárať v Bratislave nové námestia, nepozerať sa pritom stále len do minulosti, ale prispieť aj niečím novým. Jedným dychom však treba dodať, že treba rešpektovať aj to, čo bolo už predtým postavené. Bratislava si môže zachovať tvár veľkého mesta, aj keby sa napríklad v časti Suchého Mýta zachovali jednoduché nízke budovy ako svedectvo svojej doby, a naopak moderné a výškové budovy budú postavené v iných lokalitách, ako je okolie Pribinovej ulice či petržalská strana nábrežia. Jedným z príkladov, ako zmierniť jeden z najkrutejších zásahov do historickej časti nášho mesta, by mohol byť práve projekt prekrytia Staromestskej ulice a dostavanie východnej strany Židovskej ulice. Ako správne bolo poukázané v nedávnom príspevku Štefana Holčíka, treba pri tomto projekte citlivo zvážiť, či je vhodné, aby sa realizáciou tohto projektu zasypali len nedávno reštaurované múry mestského opevnenia. Riešením by mohlo byť vybudovanie premostenia Staromestskej ulice tak, aby sa zároveň zachovala priekopa, a teda i múr opevnenia v plnej výške. Práve táto časť starého mesta je málo atraktívna pre svoju hlučnosť i monotónnosť, a takéto oživenie v podobe dostavby Židovskej ulice, by bolo naozaj veľmi vítané.

Páčil sa vám článok?