Otvorenie Kostola sv. Františka sa blíži

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Výstavba nového rímskokatolíckeho Kostola sv. Františka, pastoračného centra a kláštora na ploche niekdajšieho záhradníctva v Karlovej Vsi úspešne pokračuje a podľa neoficiálnych informácií by kostol, ktorý je z dvoch tretín dokončený, mohol byť hotový už v decembri tohto roka.

„S výstavbou kostola v Karlovej Vsi sa rátalo už v 70. rokoch, pretože kostolík sv. Michala, ktorý bol vybudovaný pred vyše 65 rokmi, keď Karlova Ves mala asi iba 600 obyvateľov, má kapacitu iba 70 miest,“ povedal nám správca karloveskej rímskokatolíckej farnosti páter Marek Tokarczyk. „Reálne sa však tieto úvahy stali až po roku 1989. Prvé plány, ktoré vypracoval špičkový odborník na sakrálnu architektúru profesor Justus Dahinden z Zürichu, vznikli v rokoch 1992-93.“

Kým sa plány stali realitou, uplynulo niekoľko rokov. Až v septembri 1999 otec arcibiskup posvätil pozemok, na ktorom sa 1. júna minulého roku rozbehla výstavba kostola s kapacitou 400 miest na sedenie a pastoračného centra. Objekt kostola je projektovaný ako viacúčelový, čo znamená, že jeho súčasťou budú aj kaplnky s posuvnými stenami, vytvárajúce priestor na pastoračnú činnosť. Kostol by mohol byť v prípade, ak sa nevyskytnú nepredvídateľné okolnosti, podľa pátra Tokarczyka dokončený už v októbri až novembri tohto roku. Slávnostná posviacka a sprístupnenie kostola verejnosti by mohli nasledovať už okolo Vianoc.

S výstavbou kláštora s ubytovacou časťou pre minoritných bohoslovcov s kapacitou 25 miest sa začína práve v týchto dňoch a v tomto roku by mali byť dokončené aspoň základy a pivnice. S úplným dokončením celého tohto komplexu sa ráta v roku 2004.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie