Nové petržalské centrum pri Chorvátskom ramene nebude len športovým komplexom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Koncom roka 2000 sa začala príprava výstavby kultúrno-spoločenského a športového centra v mestskej časti Bratislava - Petržalka, na území v ohybe Chorvátskeho ramena ohraničenom Rusovskou cestou, Námestím hraničiarov a Romanovou ulicou.

O pripravovanej výstavbe bola verejnosť už viackrát informovaná prostredníctvom tlače a iných médií. Charakter niektorých príspevkov však dezinformoval verejnosť v tom zmysle, že výstavba predstavuje čisto športový komplex.

V tejto súvislosti je dôležité uviesť popis stavu prípravy územia, ktorého potenciál predstavuje výhľadovo územie až celomestského významu, začlenené do štruktúry organizmu mesta, rozvojovou osou - mestskej radiály, prechádzajúcej cez Starý most južným smerom ako hlavná mestská trieda Petržalky.

Riešené územie je v zmysle Aktualizácie územného plánu hlavného mesta SR Bratislavy určené na funkciu občianskej vybavenosti, s doplňujúcou funkciou bývania, obchodu, služieb, kultúry, športových a rekreačných plôch. Územie bolo riešené v roku 1998 verejnou súťažou, z ktorej víťazný návrh urbanistickej štúdie bol po prerokovaní schválený miestnym zastupiteľstvom mestskej časti v októbri 1999 ako územno plánovací podklad na potreby usmerňovania využitia územia.

Charakteristickým znakom pre súčasnú situáciu Petržalky je zjednocujúca výška zástavby obytných domov, ktorá vytvára horizontálnu hradbu negatívne vplývajúcu na identifikáciu sa v priestore. Nové centrum je preto navrhované na princípe kompozície vežových objektov, jednoznačne identifikujúcich priestor územia Centra, aj v diaľkových súvislostiach obrazu mesta Bratislavy. Sústredenie zástavby na princípe štruktúry blokov, umožnilo modelovať Chorvátske rameno v jeho ohybovej časti rozliatím do súvislej vodnej plochy s mestským parkom.

Objekty kultúrno-spoločenského a správneho charakteru mestskej časti sú sústredené na Námestí hraničiarov. Jantárová cesta, s trasou metra, je formovaná ako mestská trieda, priestorovo vymedzená objektmi s obchodnou vybavenosťou. V aktuálnom návrhu kultúrno-spoločenského a športového centra boli rešpektované podmienky aktualizácie územného plánu Bratislavy a územnoplánovacieho podkladu Chorvátske rameno - Zrkadlový háj. V časti územia Hálova, Rusovská cesta je navrhovaná krytá plaváreň s plaveckým a skokanským bazénom. Jej súčasťou je námestie so vzrastlou zeleňou. Otvorené športové plochy boli vylúčené.

Medzi Chorvátskym ramenom a trasou mestskej triedy je navrhovaná viacúčelová hala, začlenená na základe skúseností z výstavby podobných celkov v zahraničí, do komplexu objektov obchodnej a kultúrno-spoločenskej funkcie. Ďalším komplexom je obchodné centrum s pasážou, reštauračnou časťou v dotyku s pretvarovaným tokom Chorvátskeho ramena a s mestskou halou pre 3-tisíc divákov, ktorá bude slúžiť na usporiadanie kultúrnych podujatí. Je spojená s výstavnou galériou. Priestor mestskej triedy je vymedzený nákupným strediskom. V horných podlažiach sú umiestnené aktivity typu fitness a kinocentrum. Súčasťou objektu sú dva výškové objekty s funkciou bývania a administratívy.

Uvedené princípy pripravovaného investičného zámeru sú zárukou, že výsledkom pripravovanej výstavby kultúrno-spoločenského a športového centra bude predovšetkým komplexný, polyfunkčný mestotvorný organizmus nového centra mestskej časti.

Akad. arch. Ivan Marko
AD: ŠPORT A REKREÁCIU...

Páčil sa vám článok?