Dočkáme sa športového megakomplexu?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ak všetko pôjde podľa plánov, mamutí športový komplex v blízkosti Chorvátskeho ramena v Petržalke by sa mohol začať stavať už koncom budúceho roku. Uviedol to Jaroslav Janáč, konateľ spoločnosti Redid, ktorá vznikla výlučne za účelom realizácie tohto mamutieho projektu.

Firma Redid získala do dlhodobého prenájmu na 49 a 50 rokov dva pozemky. Prvý je menší, má rozlohu 27-tisíc štvorcových metrov a patrí mestskej časti, druhý, väčší, má rozlohu 73-tisíc štvorcových metrov a patrí mestu.

„Spolu teda ide o 100-tisíc štvrocových metrov,“ konštatoval J. Janáč. „Projekt je v súlade s priestorovými a funkčnými regulatívmi schválenými v územnom pláne a mesto i mestská časť s ním súhlasia. Už sa vyriešil aj problém vyplývajúci zo skutočnosti, že do prenajatého priestoru zasahuje budúca trasa metra.“

Pripomeňme, že mamutí komplex by mal pozostávať zo štyroch blokov. V prvom z nich by mala byť plaváreň s 40-metrovým a 25-metrovým bazénom, poliklinika pre športovcov, squash centrum, aquacentrum, päť malých telocviční pre verejnosť a vonkajšie oddychové priestory.

V druhom bloku by mala byť hala pre 5000 návštevníkov, obchodné, kancelárske a konferenčné priestory, fitnesscentrum, solárium a podobné prevádzky. Tretí blok pozostáva predovšetkým z mestskej multifunkčnej haly s kapacitou asi 15-tisíc návštevníkov, vo štvrtom by mal byť štvorhviezdičkový hotel, ďalšie obchodné priestory a 22-poschodová administratívna budova.

Súčasťou komplexu má byť aj samostatné televízne štúdio vybavené technikou kompatibilnou s technikou našich televíznych spoločností, ktoré umožní monitorovanie športových podujatí. Má dôjsť aj k rozšíreniu a skultivovaniu Chorvátskeho ramena.

„V súčasnosti sú podpísané zmluvy o prenájme pozemkov a je to zapísané do katastra,“ vysvetlil aktuálny stav J. Janáč. „Pripomienky, ktoré vyplynuli zo stanovísk mesta a mestskej časti, boli zapracované do projektu. Pripravili sme biznisplán, podľa ktorého je projekt životaschopný. Sme v kontakte s rakúskou firmou, ktorá by mala koordinovať prípravu a právnici už konzultujú znenie zmluvy s investorom, ktorý deklaroval záujem projekt prefinancovať. Teraz pristupujeme k projekcii komplexu pre územné rozhodnutie. Je to zložitý, finančne náročný proces, ktorý by sme chceli ukončiť v priebehu asi piatich až šiestich mesiacov. Ak sa nestane nič neočakávané, začatie stavby je reálne koncom roku 2003 alebo začiatkom roku 2004.“

Na margo výhrad proti projektu J. Janáč uviedol, že pre mesto i mestskú časť by bolo priveľkým luxusom, ak by sa takáto atraktívna lokalita nejakým spôsobom nezhodnotila. „Pre obyvateľov je športový komplex vždy lepším riešením, než keby sa tam mala vybudovať fabrika alebo ďalší hypermarket,“ podotkol. Dodal, že komplex navyše prinesie minimálne 700 stálych pracovných miest.

(juh)

Páčil sa vám článok?