Stavba storočia je, bohužiaľ, v Bratislave

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovenskou stavbou storočia je Nový most (bývalý Most SNP) v Bratislave. Rozhodlo o tom 14 846 účastníkov celonárodnej ankety, ktorí hodnotili 36 stavieb nominovaných a rozdelených do šiestich kategórií odbornou porotou architektov a stavbárov.

V jednotlivých kategóriách zvíťazili: Obytné stavby: Avion v Bratislave, Občianske: Vysoká škola poľnohospodárska v Nitre, Spoločenské: Slovenský rozhlas v Bratislave, Priemyslové: Atómová elektráreň Mochovce, Inžinierske: Most SNP v Bratislave, Vodohospodárske: Vodné dielo Gabčíkovo.

Medzi najlepšie stavby storočia na Slovensku sa tak dostali tri bratislavské - Avion (rok 1931), Slovenský rozhlas (1969-84) a Nový most/Most SNP (1970-73). Kým prvá z nich patrí skutočne k tomu najlepšiemu, čo bolo v Bratislave postavené, ostatné dve stavby sú dosť sporné. Najmä Nový most, ktorému musela „ustúpiť“ podstatná časť historického centra Bratislavy. Vzhľadom na výsledky tejto ankety „popredných architektov a stavbárov“ by neprekvapilo, ak by sa medzi nimi objavila aj Prístavba Slovenskej národnej galérie s jej unikátnym a nefunkčným premostením.

Je podľa vás Nový most/Most SNP stavbou storočia? Hlasujte v našej novej ankete na www.bratislavskenoviny.sk.

(red)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie